Linkovi

Zagreb: Američki Air Tractor predstavio svoj AT-802-F (1/10/03) - 2003-10-01


AT-802 F, avion za gašenje požara američkog proizvođača Air Tractor danas je u Zagrebu predstavljen u novoj ulozi preventivne i interventne zaštite mora od naftnih zagađenja.

Air Tractor, vodeći američki proizvođač aviona za zaštitu od požara svoj je najpoznatiji model opremio za saniranje ekoloških incidenata. Dvije tisuće prodanih aviona AT-802F koji u Americi i europskim državama, uključujući i Hrvatsku, gase požare, sada mogu sanirati posljedice izlijevanja nafte u more.

Predstavnik Air Tractora za Srednju i Istočnu Europu Janko Zlatarić kazao je da bi nabava aviona mogla biti izuzetno korisna Hrvatskoj jer bi realizacijom projekta "Družba Adria" uskoro moglo doći do većeg prijevoza nafte i njenih prerađevina Jadranom. "Nabavom ovih aviona Hrvatska bi usluge ekološkog saniranja mogućih onečišćenja mogla ponuditi Sloveniji Italiji," kazao je Zlatarić na prezentaciji u američkoj ambasadi. Spuštanjem na gotovo samu površinu mora avion baca disperzant koji rastvara naftu i onemogućava njeno vezivanje za vodu i obalu. "Štete ostaju ali su manje i podnošljivije," kaže Zlatarić. Dva aviona koja je vlada ranije kupila za gašenje požara Hrvatska bi lako, priključenjem dodatnih instalacija, osposobila za novu ekološku namjenu.

"Air Tractor AT-802F je višenamjenski avion i meni se čini prirodnim rješenjem za Hrvatsku u kojoj je i ovog ljeta gorjelo na obali," rekao je američki veleposlanik Ralph Frank.

U spremnike Air Tractorovih aviona stane tri tone vode i 70 litara pjene čiju optimalnu količinu "dozira" računalni sustav. Za razliku od canadaira ne može se tankati na moru, ali vodu može uzeti iz vodovodne mreže na aerodromima i travnatim uzletištima, ili iz vatrogasnih i komunalnih cisterni. "Slijetanje punjenje i uzlijetanje traje maksimalno tri minute," kaže Zlatarić, dodajući da su avioni lakši, brži, okretniji od kanadera i za razliku od njih vatru gase u niskom letu.

"Za cijenu jednog kanadera mi isporučimo dvadeset svojih aviona. Cijena jednog s opremom je oko milijun i 400.000 dolara. Ti su avioni dosta jeftini u eksploataciji i u nabavi, a moze ih se rasporediti na vise mjesta da mogu djelovati sto nije slučaj s velikim avionima," kaže Air Tractorov predstavnik za Srednju i Istočnu Europu. Dodaje da Španjolci s najboljom protupožarnom zaštitom u Europi najviše koriste Air Tractorove avioni i imaju ih ukupno 33. Na Srednjem istoku i u Aziji koriste ih uglavnom za gašenje požara na naftnim platformama.

XS
SM
MD
LG