Linkovi

Izumiru li orangutani? (1/10/03) - 2003-10-01


Uništenje staništa nezakonitom sječom šuma moglo bi za deset do dvadeset godina dovesti do istrebljenja orangutana, izjavila je jedna znanstvenica Sveučilišta Harvard u intervjuu agenciji Associated Press.

Cheryl Knott proučava orangutane u Indoneziji, u Nacionalnom parku Gunug Palung, gdje živi oko 2500 tih čovjekolikih majmuna, odnosno desetina ukupnog broja orangutana.

Orangutani žive samo u Indoneziji i Maleziji, rekla je gospođa Knott, čije istraživanje sponzorira organizacija 'National Geographic'. I, premda indonezijska vlada ima obvezu da štiti orangutane, - što se i radi povremenim slanje policije u šume nacionalnog parka -, nezakonita sječa šuma nastavlja se čim policija ode, kaže ova znanstvenica.

Orangutani su do prije nekoliko godina bili najslabije poznata vrsta čovjekolikih majmuna. Međutim, sada se o njima zna daleko više. Primjerice, Cheryl Knotts je zabilježila uporabu jednostavnih alatki u jednoj orangutanskoj zajednici, gdje su toj vještini bili učeni i mladunci. Isto tako, skupina koju ona promatra komunicira zvukovima koji su raznoliki, ali i jedinstveni za pojedine situacije.

Orangutani jedini od čovjekolikih majmuna žive praktički samo u krošnjama drveća, putujući zrakom i hraneći se voćem s tog istog drveća. Sječa šuma, stoga, doslovce uništava ove čovjekove bliske srodnike. I to, kako ističe Cheryl Knott, tempom kojim ih već za jednu generaciju možda ne bi više ni bilo.

XS
SM
MD
LG