Linkovi

Strmoglavo pogoršanje američkog imidža među muslimanima (1/10/03) - 2003-10-01


'Sjedinjene Države moraju drastično pojačati i poboljšati svoja nastojanja na planu odnosa s javnošću kako bi zaustavile strmoglavo pogoršavanje svojeg imidža među muslimanima i Arapima, objavio je jedan panel koji je imenovao predsjednik Bush,' izvještava "New York Times".

Radi se o panelu eksperata, akademika, diplomata i drugih koji su nekoliko mjeseci intenzivno proučavali metode kojima Sjedinjene Države utječu na to kako ih se doživljava u svijetu, a posebice u muslimanskim i arapskim zemljama. Izvješće panela bit će objavljeno danas.

Izdvojimo još neka zapažanja panela: 'Neprijateljstvo prema Americi doseglo je šokantnu razinu. Takvo raspoloženje muslimanske i arapske javnosti zahtijeva ne samo taktičko prilagođavanje vlastitog publiciteta, nego radikalnu stratešku transformaciju odnosa s javnošću', citira "New York Times".

Panel je ustanovio da je State Department prošle godine potrošio oko 600 milijuna dolara na svoje programe promicanja američke politike, kao i još 540 milijuna za Glas Amerike i druge radijske programe. Ukoliko se tome doda 100 milijuna dolara za proširenje ekonomske pomoći Srednjem Istoku, ističe se u izvješću, dobiva se iznos koji bi bio samo 0,3 posto proračuna Ministarstva obrane, piše njujorški list.

No, samo je oko 150 milijuna bilo potrošeno u takozvanoj javnoj diplomaciji u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom, a najveći dio je otpao na programe razmjene, troškove vođenja programa i plaće. Izravno, u takozvanim 'outreach' programima, u čitavom arapskom i muslimanskom svijetu Amerika je na vlastiti imidž potrošila samo 25 milijuna dolara. 'Reći da financijski izvori nisu bili adekvatni za zamišljeni zadatak je neizmjerno blaga tvrdnja,' zaključuje se u izvješću, kako piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG