Linkovi

Što je sve uključeno u nastup neke rock ili pop zvijezde?


Svašta – sudeći po tome što 'procuri' iz njihovih ugovora o nastupima.

Ugovori o nastupima imaju i jedan dio koji se žargonom zabavne scene zove 'rajder', u prijevodu 'jahač' ... naravno, na ugovoru. Rajderi su ustvari popisi zahtjeva koje rock sastavi, ili pojedinačni zabavljači, očekuju da će organizatori nastupa ispuniti kako bi zvijezde bile sretne i zadovoljne, ili, barem, ne bi prijetile otkazom nastupa.

Isprva, radilo se samo o dizajnu pozornice, rasvjeti, ozvučenju, te hrani i piću. Tokom godina, međutim, u te su popise dolazili kauči, fotelji, strojevi za pranje rublja, pa i mnogoštošta drugo. Desetljećima već, 'rajderi' su glavni izvor podataka za glasine o razmaženosti zvijezda. A, evo i nekih primjera.

Na svojoj posljednjoj turneji po Sjedinjenim Državama i Kanadi, rock sastav 'Jane's Addiction' tražio je posebnu sobu, koja bi bila uređena u stilu, citiramo, "tonova zemlje, s opipnom kvalitetom velura i svile i atmosferom koja odiše zdravljem". Oni su, isto tako, tražili stroj za pranje rublja, kao i posebnu sobu za vježbanje s "atmosferom crne kože i biljkama u teglama".

Očito je 'atmosfera' važna stvar, jer je i Madonna poznata po zahtjevu da joj se hotelske sobe prebojaju u željenu boju, dok Christina Aguilera inzistira na uređenju u stilu 'obitelji Kamenko i Kremenko'.

Američki pop sastav 'Korn' traži da svakom koncertu prisustvuju, na trošak organizatora, jedan odvjetnik, jedan liječnik i jedan zubar, svi 'prijateljski raspoloženi prema rock glazbi'.

Sastav 'Limp Bizkit', pak, inzistira da sve svjetiljke u njihovim sobama moraju imati prigušivače da se može kontrolirati količina svjetla. Mariah Carey poznata je među organizatorima koncerta ne po ekstravagantnosti svojih želja, koliko po njihovoj neobičnosti: recimo, ona zahtijeva da sve slamke budu savitljive, a ne ravne. Rockeri iz sastava 'Van Halen' traže da ih u sobama, u svakom trenutku, čeka oguljen, svježi celer.

Pop grupa 'Polyphonic Spree' traži 200 bočica vode, a manje poznat sastav 'Mogwai' traži da u garderobi uvijek visi slika princeze Leje iz 'Zvjezdanih ratova'. Plesna zvijezda Moby posebno važnim smatra opskrbu svježim donjim rubljem u svim stankama nastupa.

Sokne su, kako izgleda, vrlo popularni dio 'rajdera', jer ih traži veliki broj zvijezdi. Jedni od najvećih potrošača sokni, - sastav 'Red Hot Chili Peppers', ipak traži i sobu za meditaciju, kao i dobar izbor svijeća za aromaterapiju.

Neki misle i na svoju publiku. Barry Manilow uvijek u svojim 'rajderima' zahtijeva da se u gledalištu temperatura održava na ugodnih 22 stupnja kako publici znojenje ne bi ugrozilo ugodu slušanja njegovih pjesama.

XS
SM
MD
LG