Linkovi

Predsjednik Bush pozvao uposlenike Bijele kuće da surađuju s istragom (1/10/03) - 2003-09-30


Američko ministarstvo pravosuđa počelo je istragu u Bijeloj kući, s ciljem da se otkrije je li netko od tamošnjeg osoblja novinarima, neovlašteno, odao ime jedne tajne agentice Središnje obavještajne službe CIA-e. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da je predsjednik George Bush rekao svim zaposlenicima da u potpunosti surađuju s istragom te da sačuvaju sve dokumente koji bi mogli biti relevantni istražiteljima.

Ovaj slučaj već nekoliko dana ne silazi s naslovnih stranica američkog tiska. U središtu mu je Valerie Plame, tajna operativka CIA-e, inače stručnjak za oružje masovnog uništavanja. Ona je supruga bivšeg američkog veleposlanika u Iraku, Josepha Wilsona, koji je ljetos kritizirao vladu zbog navodnog preuveličavanja obavještajnih informacija o iračkom vojnom arsenalu, kako bi se opravdao napad na režim Saddama Husseina.

Joseph Wilson tvrdi da je jedan visoki dužnosnik Bijele kuće namjerno nekolicini novinara odao identitet njegove supruge, kako bi se preko nje, osvetio njemu, zbog toga što je kritizirao vladu. Namjerno otkrivanje identiteta tajnih operativaca obavještajnih agencija predstavlja kršenje američkog zakona. Ime Valerie Plame objavio je u svojoj kolumni u Washington Postu poznati novinarski komentator Robert Novak.

Demokrati žele da istragu vodi neovisni, posebni istražitelj, koji nije dio ministarstva pravosuđa. Senator Charles Schumer o tome je rekao: "Mislim da nitko nema povjerenja da Ministarstvo pravosuđa to može neovisno obaviti, pogotovo ako je u pitanju vrh ministarstva."

XS
SM
MD
LG