Linkovi

Otkrivanje identiteta operativke CIA-e - osveta njezinom suprugu? (30/9/03) - 2003-09-30


Administracija predsjednika Busha brani se od optužbi da su dužnosnici Bijele kuće odali identitet jedne tajne agentice CIA-je, udane za bivšeg veleposlanika, koji je kritizirao obavještajne podatke korištene za opravdavanje napada na Irak. I direktor CIA-e i oporbeni demokrati traže da se provede istraga.

Sporno je pitanje je li netko iz Bijele kuće bio uključen u razotkrivanje identiteta tajne operativke CIA-e kao načina osvećivanja njezinom suprugu, bivšem američkom veleposlaniku Josephu Wilsonu. Veleposlanik Wilson je razgnjevio administraciju u srpnju kada je javno osporio tvrdnju da je Irak pokušavao kupiti uran u Africi, tvrdnju koja se našla i u predsjednikovom govoru o stanju nacije, u siječnju. Tu je tvrdnju kasnije osporila Međunarodna agencija za atomsku energiju, ustvrdivši da se radi o krivotvorenim dokumentima, a dužnosnici američke administracije sada kažu da tu tvrdnju nije uopće trebalo uključiti u predsjednikov govor u siječnju.

Direktor CIA-e George Tenet sada traži od Ministarstva pravosuđa da otkrije je li netko iz Bijele kuće odao ime supruge veleposlanika Wilsona kolumnisti Robertu Novaku, koji je spomenutu informaciju objavio u srpnju. Otkrivanje identiteta tajnog obavještajnog agenta kršenje je saveznog zakona, kažnjivo s do 10 godina zatvora.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da nije svjestan ikakve upletenosti Bijele kuće u 'curenje' te informacije, dodavši da, - citiramo -, 'nitko nema ovlast da oda takvu informaciju. To nije način na koji ova Bijela kuća obavlja svoje poslove." Ukoliko Ministarstvo pravosuđa bude provelo punu istragu, Bijela kuća će surađivati, izjavio je glasnogovornik McClellan: "Predsjednik smatra odavanje tajnih podataka vrlo ozbiljnom stvari, te to treba istražiti u punoj mjeri nadležna agencija. A, nadležna agencija je Ministarstvo pravosuđa."

Veleposlanik Wilson vjeruje da su dužnosnici administracije odali ime njegove supruge kako bi njega kaznili zbog pokušaja podrivanja predsjednikovih argumenata u korist rata protiv Iraka: "Za administraciju koja je došla na položaj obećavajući obnavljanje digniteta i časti Bijele kuće, ovo je vrlo nizak udarac. Čak i u gradu vrlo brutalnih političkih bitki, - kao što je Washington -, ovo nije bilo niti časno, niti uzvišeno."

Demokratski predsjednički aspiranti i članovi Kongresa zahtijevaju da kontroverza bude razjašnjena. Senator Charles Schumer, njujorški demokrat, traži da se povede istraga koja bi bila neovisna o Ministarstvu pravosuđa. Ukoliko se otkrije da su dužnosnici Bijele kuće zaista bili odgovorni za otkrivanje imena agentice, posljedice bi trebale biti adekvatno teške, kaže senator Schumer. Inače, veleposlanik Joseph Wilson, koji je 1998. godine otišao u mirovinu iz diplomatske službe, bio je najviši američki diplomat u Bagdadu tijekom uvertire u Zaljevski rat, 1991. godine.

XS
SM
MD
LG