Linkovi

'Znanost u Harryju Potteru' (30/9/03) - 2003-09-30


Harry Potter se našao na jednom američkom sveučilištu, ali ne kao student, nego kao predmet studija.

"Znanost u Harryju Potteru" naziv je kolegija koji se ove jeseni predaje na Državnom sveučilištu Frostburg, u Marylandu. Ljubiteljima popularnih romana fantastike autorice J. K. Rowling ovaj kolegij pruža priliku da proučavaju veze između magije i znanosti. Mogu li istraživanja o antigravitaciji rezultirati letećom metlom? Može li Fluffy, troglavi pas, biti objašnjen genetksim inžinjeringom?

To su neka od pitanja koja sa svojim studentima pokušava razjasniti profesor fizike George Pitnik. On kaže da se predavanja i seminari ne svode samo na zabavu, bez obzira na njegovu sklonost da se odijeva kao Albus Dumbledore, ravnatelj Škole za čarobnjaštvo i vještičje znanosti Hogwarts. 'To nije nastava na kojoj se studenti samo pojave i razgovaraju o Harryju Potteru, te poslije dobiju ocjene,' kaže profesor Pitnik i ističe: 'To je nastava na fakultetskoj razini.'

Doduše, to nije nastava za, recimo, studente fizike, nego za pohađatelje drugih studija koje zanimaju novosti iz fizikalnih i drugih istraživanja, iznesene na znanstveno-popularan način. Recimo, raspravlja se o najnovijim istraživanjima teleportacije, - 'aparatiranja' u romanima o Harryju Potteru -, zatim se proučavaju saznanja o osjetu okusa u raspravi potaknutoj bombonima 'svih i svakog okusa' Bertieja Bottsa.

Kako kaže profesor Pitnik, 'kada bih nazvao kolegij "rasprava o aerodinamici leta aviona", upisao bi ga samo jedan student'. Ovako, njegovi su kolegiji, - kažemo u množini jer prije kolegija o znanosti u romanima Harryja Pottera, profesor Pitnik je predavao i neke druge znanstvene kolegije na popularan način -, vrlo traženi, a mnogi se njegovi studenti nakon toga odlučuju i na puni studij znanosti, bilo fizike, kemije, biologije ili nekih tehničkih znanosti.

XS
SM
MD
LG