Linkovi

Schwarzenegger - najpopularniji, ali i najkritiziraniji kandidat referenduma o Kaliforniji (1/10/03) - 2003-09-30


Tjedan dana prije referenduma o opozivu kalifornijskog guvernera Graya Davisa, pretendenti na tu dužnost intenzivno se obraćaju biračima, bilo na predizbornim skupovima ili putem medija. Trenutno se u utrci nalazi 133 kandidata. Medjutim, referendum se sve više svodi na dvije osobe, aktuelnog guvernera Davisa i republikanskog izazivača Arnolda Schwarzeneggera.

Rezultati najnovijih ispitivanja javnog mnijenja, objavljeni u nedjelju, pokazuju da 63 posto anketiranih gradjana Kalifornije želi opozvati sadašnjeg guvernera Davisa. Ispitivanje koje su proveli kablovska televizijska mreža CNN i dnevni list USA Today, te Gallup pokazuje da 40 posto birača podržava republikanskog kandidata, glumca Arnolda Schwarzeneggera.

Njegov najozbiljniji suparnik je zamjenik sadašnjeg guuvernera, demokrat Cruz Bustamante. Medjutim, on zaostaje za Schwarzeneggerom 15 posto, jer mu podršku pruža 25 posto anketiranih birača. Kalifornijski senator Tom McClintock, takodjer republikanac, uživa podršku 18 posto anketiranih.

Ispitivanje javnog mnijenja provedeno je nakon debate 24. ovog mjeseca, u kojoj je sudjelovalo pet glavnih kandidata, i koja je naišla na veliki interes javnosti.

Medjutim, pristaše Graya Davisa kažu da rezultati ove ankete nisu vjerodostojni jer postoje podaci koji pokazuju da podrška aktuelnom guverneru raste.

Svi kandidati u završnoj su fazi predizborne kampanje. Arnold Schwarzenegger održao je u nedjelju predizborni skup u Santa Mariji na sjeveru Kalifornije. Tom prilikom rekao je d ase radi o "borbi prsa u prsa. Sada smo u rovovima. Ovo je rat u kojem se trebamo zajednički boriti."

Bitka se vodi i preko radio i televizijskih programa. Kampanja guvernera Davidsa izašla je s novim predizbornim televizijskim spotovima u kojima se kritizira Arnolda Schwarzeneggera. "On izbjegava odgovoriti na teška pitanja, glasovao je u samo 13 od ukupno 21 izbora, a sada, odbija voditi raspru s guvernerom na čije mjesto želi doći” - glasi dio teksta propagandne poruke.

Ranije je guverner Davis izbjegavao debatu s izazivačem. Arnold Schwarzenegger se istina uključio u jednu predizbornu raspravu s ostalim pretendentima. Medjutim, sada ga izaziva aktualni guverner i predlaže da se rasprava vodi u telezijskoj emisiji “Larry King Live” na kablovskoj mreži CNN. Schwarzenegger to ne želi učiniti.

Demokrat i zamjenik guvernera kalifornije, Cruz Bustamante, takodjer troši mnogo novca na predizborne televizijske spotove, u kojima kaže da Schwarzenegger zapravo nema realnog kontakta s biračima.

Medjutim, Schwarzenegerrova kampanja zadovoljna je rezultatima ispitivanja javnog mnijenja. Analitičari ocjenjuju da će pobijediti kandidat koji uspije mobilizirati veći broj glasača da izadju na birališta. Arnold Schwarzenegger pak kaže da je, unatoč popularnosti medju biračima, još prerano za slavlje: "Za mene je ovaj izuzetno važan put po Kaliforniji, razgovor s biračima i objašnjavanje moje vizije, jer znam da ljudi žele jasno iskazano čelništvo."

Kalifornijski glasači, da potsjetimo, izlaze na birališta, 7. listopada.

XS
SM
MD
LG