Linkovi

Drugačija vlada u Iraku (1/10/03) - 2003-09-30


Gradjani Iraka, oslobodjeni diktature Saddama Husseina, sada preuzimaju odgovornost za svoj život.

U toj zemlji već postoji lokalna samouprava. Gradska vijeća djeluju u svim velikim gradovima i većini mjesta u Iraku. Formira se i iračka nacionalna vlada. Dvadeset-peteročlano upravno vijeće formira odbor koji treba napisati novi irački ustav. Nakon usvajanja ustava, održat će se izbori koji će dovesti do formiranja suverene iračke vlasti.

Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, upravno vijeće i njegovi novoimenovani ministri pokušavaju reformirati korumpirani sustav koji je za sobom ostavila Sadamova Baas partija: “Sustav koji su naslijedili nije sustav koji bi vodio računa o gradjanima. Infrastruktura je bila stara i oronula, vlast centralizirana. Zaista, oni su naslijedili sustav korumpiranog tiranina. Sada je njihov zadatak unapredjivanje života.”

Nesreen Berwari je nova iračka ministrica javnih radova. Ona kaže da upravno vijeće daje nadu iračkim gradjanima: “Ovo je bio najznačajniji potez. Formiranje vlade te stavljanje Iračana u položaj da sami rješavaju svoje probleme vrlo je dobro primljeno od strane iračkih gradjana. Na ulicama Iraka postoji osjećaj napretka.”

Gospodja Berwari je rekla da je u Iraku mnogo postignuto u vrlo kratkom vremenu, te dodala, da se radi na mnogim novim unapredjenjima: “Imamo velike planove za unapredjenje usluga. Naša misija je da pokažemo drugačiji način vladanja. Želimo reći Iračanima da je promjena koja se dogodila prije četiri mjeseca za njihovo dobro. Činimo to unapredjivanjem javnih usluga. Podrška Iraku koji može obogatiti sebe i ostatak svijeta, koji može pridonijeti miru i vlastitom napretku, te napretku regije i ostatka svijeta, podrška Iraku koji funkcionira – to je u interesu svih.”

Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush “Irak je nepovratno krenuo kursom koji vodi prema samoupravi i miru."

XS
SM
MD
LG