Linkovi

Koalicija uključuje Irak (30/9/03) - 2003-09-30


Koalicija predvodjena Sjedinjenim državama odlučna je pomoći Iračanima da preuzmu odgovornost za svoju vlastitu obranu i svoju budućnost. Trenutno, kaže zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz, više od 55 tisuća Iračana radi na sigurnosnim poslovima u svojoj zemlji: "Time Iračani postaju drugi po veličini član koalicije, odmah nakon Sjedinjenih država. Tu grupu pretežito čine irački policajci, njih oko 45 tisuća. Utemeljili smo još dvije nove formacije, Iračku službu za zaštitu objekata te Iračku civilnu zaštitu. Do siječnja planiramo imati 15 tisuća pripadnika civilne zaštite te 20 tisuća članova službe za zaštitu objekata."

Irački narod takodjer poduzima korake prema formiranju predstavničke vlade. Upravno vijeće imenovalo je ministre i započelo izradu nacrta prvog iračkog ustava. Ovaj prijenos vlasti na irački narod takodjer se odvija i na lokalnoj razini. Više od 90 posto iračkih gradova i pokrajina sada ima svoja upravna vijeća, uključujući i Najaf, inače sveti grad šiitskih muslimana te Karbalu.

Iračani iz svih etničkih i vjerskih grupa sada se udružuju na obnovi svoje zemlje. Gradsko vijeće Mosula uključuje Arape, Kurde, Turkmene, Asirske kršćane te Jezide. Gradonačelnik Mosula je Arapin sunit i bivši vojni zapovjednik koji je proveo godinu dana u zatvoru. Njegovog brata i rodjaka ubili su pripadnici režima Sadama Huseina. On je opisao taj režim kao “nemilosrdnu bandu koja je maltretirala sve Iračane.”

Zamjenik američkog ministra obrane Wolfowitz izjavio je da se u Mosulu, ali i drugdje, Iračani sada mogu okrenuti drugim, svakodnevnim problemima: "Što prije teroristi i pripadnici partije Baas shvate da naša odlučnost ne može biti slomljena te da će irački narod, unatoč nevolja i teškoća, ustrajati u izgradnji novog društva, to ćemo prije mi pobijediti.”

Ostaci režima Sadama Huseina, te teroristi koji u Irak dolaze iz drugih zemalja, mogu napadati dostignuća koalicije u Iraku. Medjutim, stvarno težište, rekao je gospodin Wolfowitz, stvoriti će irački gradjani. Oni znaju tko su kriminalci i gdje se oni nalaze. Oni takodjer imaju i najviše za izgubiti: svoju budućnost.

XS
SM
MD
LG