Linkovi

Bijela kuća će surađivati s istragom o odavanju identiteta agentice CIA-je (29/9/03) - 2003-09-29


"Washington Post" izvješćuje da su pomoćnici predsjednika Bush najavili da će surađivati s istragom Ministarstva pravosuđa o odavanju imena jedne agentice CIA-je. Demokrati su, međutim, kako piše Post, optužili administraciju da ne može vjerodostojno sama sebe staviti pod istragu, te su zatražili provođenje neovisne istrage.

Kako piše washingtonski dnevnik, citirajući izvor iz administracije, dva dužnosnika bijele kuće kontaktirala su najmanje šestero novinara, nutkajući ih da objave članke u kojima bi bilo spomenuto ime agentice Središnje obavještajne službe, inače stručnjakinje za pitanja oružja masovnog uništavanja. Takav je članak i bio objavljen u samom Postu, dok je nekoliko novinara o tome obavijestilo samu agenticu, odnosno njezinog supruga, bivšeg veleposlanika Josepha Wilsona.

Ukoliko se optužbe pokažu točnima, one za sobom povlače kazneni postupak i visoke kazne za osobe koje su odale ime tajne agentice, piše "Washington Post", citirajući riječi samog bivšeg predsjednika Busha starijeg, negdašnjeg čelnika CIA-je: 'Oni koji odaju imena obavještajnih izvora najniži su od svih izdajnika'.

Riječ 'izdajnik' spominje se jutros i u osmrtnicama Eliji Kazanu, kazališnom i filmskom redatelju iza kojega je ostala, osim ogromnog umjetničkog opusa, i kontroverza oko saslušanja u doba zloglasnog Makartizma, kada je odao imena devetero svojih kolega koji su, kao i on, tridesetih godina bili članovi komunističke stranke.

Premda je sam bio uvjereni liberal, kako podsjeća "Los Angeles Times", američka ljevica nije mu oprostila imenovanje komunističkih kolega. On sam, pak, nikada to nije zažalio niti se izvinuo, rekavši da nije želio odreći se karijere kako bi branio komunizam. Kako piše losanđeleski list, nakon tog svjedočenja, Kazan je postao još zreliji filmski stvaralac, izrazivši svoje eventualne dileme najglasnije što je mogao filmom "Na dokovima", gdje Marlon Brando tumači lik koji prokaže članove mafije.

XS
SM
MD
LG