Linkovi

Pod suncem Toskane (29/9/03) - 2003-09-28


Prošle godine Diane Lane nominirana je za Oskara za svoju ulogu preljubnice u filmu "Unfaithful – Nevjerna". Ove godine ponovno plijeni pažnju javnosti svojim najnovijim filmom u kojem tumači razvedenicu, koja pronalazi novi život u Italiji.

Melodrama "Under the Tuscan Sun – Pod suncem Toskane" inspirirana je autobiografskim romanom istog naslova iz pera spisateljice Frances Mayes, čiji je suprug u jednom trenutku kupio jednu staru vilu u Italiji. Međutim, za razliku od knjige, glavni lik filma, umjesto da obnavlja vilu sa suprugom, prolazi kroz niz životnih potresa, prije nego što se skrasi "pod suncem Toskane".

U filmu, Frances je spisateljica, koja nakon gorkog razvoda, dolazi u Italiju, kada joj najbolja prijateljica pokloni svoju kartu za put. Frances u Toskani ne nalazi novu ljubav među ljudima, već među dostojanstvenim starim vilama. Uskoro se, kao novopečena kućevlasnica, ponovno okušava i u romantičnim pitanjima.

Slučajni susret sa zgodnim Marcellom, vraća je u život. Diane Lane, koja tumači ulogu Frances, i sama je prošla kroz razvod, pa joj, kako kaže, nije bilo teško uživjeti se u osjećaje njenog lika: "Mislim da sam i sama prošla sav taj strah, te sumnje i samosažalijevanje, sve to što vam se kasnije čini smiješno i nepotrebno. No, kada prolazite kroz razvod, osjećate se ranjivo i niste sigurni u sebe. Sve sam to i sama proživjela, pa sam se lako unijela u ovu ulogu."

Ulogu Marcella glumi popularni talijanski glumac Marcel Bova, koji o svojoj roli kaže: "Svidjela mi se ta uloga, jer nisam glumio tipičnog talijanskog plejboja. Marcello je iskren i dobar. Doista voli Fraces, jer i sam traga za ljubavlju. Jako volim takve intenzivne ljubavne, sudbinske priče."

Scenaristica i redateljice Audrey Wells vjeruje da njeno novo djelo nadilazi okvire stereotipnih "filmskih limunada": "U ovom filmu glavni se lik oporavlja od slomljenog srca. Mislim da se tako nešto ne događa samo ženama. Imam mnogo muških prijatelja i svi su oni u jednom trenutku morali u sebi odgovoriti na ista pitanja: S kime ću proživjeti život? Hoću li imati obitelj? Hoću li se izvući iz ove jame u koju sam upao? Nisu samo žene te koje se moraju izvlačiti iz ljubavnih katastrofa. U filmu istražujem što se to događa od trenutka kada ste spremni okrenuti leđa svijetu do trenutka kada ste ponovno sretni i ponovno živi. To može biti zanimljivo i muškarcima."

U filmu "Under the Tuscan Sun – Pod suncem Toskane" uloge igraju i Sandra Oh i Vincent Riotta – i naravno – prekrasni pejzaži romantične Toskane.

XS
SM
MD
LG