Linkovi

Mesić: Za sada ne razmišljam o odgodi izbora za proljeće (28/9/03) - 2003-09-28


Hrvatski predsjednik Stipe Mesić parlamentarne će izbore najvjerojatnije raspisati za 23. studenog datum kojeg je odredila vladajuća koalicija. O odgodi izbora za proljeće ne razmišlja, ali tu mogućnost u potpunosti niti ne isključuje.

Predsjednik Stipe Mesić izjavio je da o odgodi izbora ne razmišlja, ali da bi ih možda trebalo odgoditi ako bi se ugrozilo hrvatsko približavanje EU. "Ako bi se dogodilo nešto što bi dovelo da izbori ne daju predstavnike koji će donositi zakone koji će nam pomoći da usvojimo europske standarde, možda bi trebalo ići na odgodu kako bi se situacija sanirala i smirila," kazao je predsjednik Mesić za jučerašnjeg posjeta Međimurskoj županiji.

Aludirajući na optužbe Ive Sanadera, koji je izbornu kampanju svoje stranke započeo optužujući vlast da prisluškuje HDZ i novinare, za sto nije pružio nikakve dokaze, predsjednik je rekao da u dosad viđenom "ima ekscesa i poruka koje nisu za ovo vrijeme". Najjačoj oporbenoj stranci poručio je da se orijentira na probleme koje Hrvatska mora riješiti. "Svaka opcija koja preuzme vlast morat će biti svjesna tereta odgovornosti koji stoji pred našom državom, te nastaviti putem započetih europskih integracija," rekao je predsjednik Mesić, izražavajući nadu da će Hrvatska imati poštene, zakonite i europske izbore i izbornu kampanju.

Komentirao je i upozorenje predsjednika Europske komisije Romana Prodija koji je Hrvatskoj poručio da prije ministarske konferencije o moru u studenom u Veneciji ne bi bilo dobro proglašavati gospodarski pojas u Jadranu. "Ta poruka vodi smirivanju napetosti," rekao je predsjednik Mesić dodajući da Hrvatska ima autonomno pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas. Kazao je da podržava razgovor i ideju da se, obzirom na nerazumijevanje susjeda, pričeka s konačnom odlukom.

XS
SM
MD
LG