Linkovi

Liječnici: SARS bi mogao ponovno izbiti (28/9/03) - 2003-09-28


Svijet bi se trebao suočiti s novim izbijanjem SARS-a – upozoravaju američki javnozdravstveni dužnosnici.

Ova nova bolest dišnih puteva, slična po simptomima upali pluća, otkrivena je u veljači u Kini. Prije nego što je, kako se čini, potpuno nestao, SARS je zarazio više od osam tisuća ljudi u preko dvadeset zemalja svijeta.

"Kao stručnjak za zarazne bolesti, nikada nisam vidjela da je neki patogen sam od sebe nestao," kaže dr. Julie Gerberding, direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. Dr. Gerberding je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji izrazila uvjerenje da će se SARS, ako se opet pojavi, pojaviti negdje u Aziji.

Za razliku od gripe, za SARS nema nikakvog poznatog lijeka. Američki Nacionalni institut za zdravlje traga za lijekom, ali znanstvenici kažu da ga do kraja godine vjerojatno još neće imati. Do sada je isprobano više od 1.000 anti-virusnih pripravaka, no niti jedan nije bio dovoljno efikasan u eliminiranju koronavirusa, koji izaziva SARS.

Pred dolazak zimske sezone gripe i prehlada, američke vlasti pripremaju se i za moguće ponovno pojavljivanje SARS-a. Osobe koje su izložene obolijevanju od gripe pozivaju se da se cijepe, a liječnici se upozoravaju da posebno paze na moguće simptome SARS-a. Ova je bolest, koju prate visoka temperatura, glavobolja, opći osjećaj neugode, bolovi, a nekad i suhi kašalj, diljem svijeta do sada odnijela 916 života.

XS
SM
MD
LG