Linkovi

Summit Bush-Putin: Razilaženja oko Iraka još uvijek postoje (28/9/03) - 2003-09-27


Predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin zaključili su dvodnevni summit u Camp Davidu. Razgovaralo se o američkoj incijativi da se u Irak upute dodatne međunarodne postrojbe, te da se poveća međunarodna pomoć za obnovu te zemlje. Ruski predsjednik je izjavio da želi pričekati usvajanje nove rezolucije Ujedinjenih naroda prije donošenja konačne odluke o eventualnom upućivanju ruskih postrojbi u Irak.

Predsjednik Bush traži da Ujedinjeni narodi usvoje novu rezoluciju o Iraku kojom bi se utemeljile međunarodne sigurnosne snage, pod američkim zapovjedništvom. Bijela kuća također želi da veći broj zemalja sudjeluje u pokrivanju troškova obnove Iraka. "Svjestan sam da određene zemlje imaju rezervi glede sudjelovanja u poslijeratnoj obnovi Iraka zbog toga što Ujedinjeni narodi nisu o tome donijeli rezoluciju. Mi radimo na tome da Ujedinjeni narodi usvoje zadovoljavajuću rezoluciju. Dio razgovora posvetili smo toj temi," kazao je predsjednik.

Prije invazije Iraka, koju su predvodile Sjedinjene Države, predsjednik Putin se priključio čelnicima Francuske i Njemačke u protivljenju odluci predsjednika Busha da krene u vojne operacije u Iraku bez odobrenja svjetske organizacije. Otada je ruski predsjednik u načelu izbjegavao izravno kritizirati predsjednika Busha. Govoreći putem prevoditelja, predsjednik Putin je jučer rekao da razlike u stajalištima glede Iraka, nisu naškodile američko-ruskim odnosima. "Unatoč razlikama u stajalištima glede Iraka, te razlike nisu dovele do pogoršanja odnosa, ni između nas osobno, niti između naše dvije zemlje," rekao je ruski čelnik.

Predsjednik Putin je dodao da bi Ujedinjeni narodi sada trebali imati središnju ulogu u iračkoj političkoj i ekonomskoj tranziciji, u suradnji s Upravnim vijećem Iraka koje su imenovale Sjedinjene Države.

"Mi želimo da Irak bude slobodan, demokratski i ujedinjen. Vjerujemo da u rješavanju vrlo teških problema s kojima se danas sučeljavaju Iačani, važnu ulogu treba odigrati privremeno Upravno vijeće Iraka, zajedno sa posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda," kazao je.

Na pitanje kako će odgovoriti na američki zahtjev za upućivanjem postrojbi i financijske pomoći u Irak, gospodin Putin je rekao da će sačekati donošenje rezolucije UN-a, na kojoj se trenutno radi u New Yorku.

Summit predsjednika Busha i Putina uslijedio je nakon tjedna intenzivnih diplomatskih aktibvnosti, tijekom kojeg je predsjednik bush razgovarao i s čelnicima Francuske, Njemačke, Pakistana i Indije. ... Predsjednik je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom medjunarodnom suradnjom u Iraku, te očekuje da se još država uključi u proces. ... Tijekom razgovora u Camp Davidu s ruskim predsjednikom Putinom, predsjednik Bush je rekao da se razgovaralo i o potrebi da Sjeverna Koreja odustane od svog programa razvoja nuklearnog naoružanja.

Gospodin Bush je podržao vojni pristup kojim se predsjednik Putin suprotstavlja čečenskim serapatistima, rekavši da se teroristima mora suprotstaviti gdjegod sijali kaos i razaranje, uključujući i u Čečeniji. Gospodin Bush je dodao da trajno rješenje nasilja traži ne samo okončavanje terorizma, već i poštivanje ljudskih prava te organiziranje slobodnih izbora.

Predsjednik Putin je želio dobiti američku podršku za svoj pristup rješavanju situacije u Čečeniji, nakon što je optužio službeni washington da održava tajne razgovore s bivšim čečenskim predsjednikom. Američka kritika ruskih vojnih operacija u Čečeniji oslabila je nakon što se predsjednik Putin priključio kampanji protiv međunarodnog terorizma, koju predvode Sjedinjene Države, a koja je započela nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, izvršenih 11. rujna 2001. godine.

XS
SM
MD
LG