Linkovi

Putin u New Yorku otvorio prvu benzinsku postaju ruskog Lukoila (27/9/03) - 2003-09-27


Svi američki dnevni listovi danas, naravno, na naslovnicama bilježe summit Bush-Putin. No, "Washington Post" donosi i jednu crticu iz jučerašnjeg posjeta ruskog čelnika New Yorku, gdje je otvorio prvu benzinsku postaju ruskog naftnog diva Lukoil. Ruski Lukoil je kupio američki Gatty Petroleum i njegovih 1.300 benzinskih postaja u Americi, koje će sada dobiti novi izgled.

Putina je na otvaranju postaje u Manhattanu pratio i senator Charles Schumer, koji je poslije kazao: "Kada sam vidio ruskog predsjednika kako jede američke uštipke, bio je to pravi nadrealistični trenutak." Gužvu od limuzina i osiguranja s druge strane ceste pratilo je nekoliko znatiželjnih prolaznika, od kojih je jedan, na vijest da se u postaji nalazi ruski predsjednik rekao ukratko: "Koga briga!"

"New York Times" osvrće se na neobičan problem koji prati ovogodišnju kampanju za dodjelu Oskara. Naime, kampanja je ugrožena zbog najnovijih napora Hollywooda da zaustavi, odnosno, spriječi piratiziranje filmova. Veliki studiji nadaju će da će zaustaviti distribuiranje tisuća DVD-a i video-kazeta onima koji će birati pobjednike. Takav potez mogao bi ugroziti šanse manjih, neovisnih studija, koji se oslanjaju na video-kazete kako bi holivudske moćnike upoznali sa svojim ostvarenjima. A čemu tolika bitka oko tih snimaka? Zna se, naime, dogoditi da se snimke, ponekad i pretpremijerne, nađu na prodaji na dražbenim sajtovima na Internetu, a zatim – njihov put u inozemstvo i u piratizirane verzije nije dug.

Iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today" izdvajamo vijest da je Arnold Schwarzenegger odbio održati predizbornu debatu, koju mu je ponudio aktualni guverner Californije Gray Davis. U svojoj predizbornoj poruci na televiziji, Davis optužuje Terminatora da "ne zna činjenice, nema političkog iskustva, ne želi odgovarati na pitanja novinara i da nije glasao u 13 od 20 izbora". Schwarzeneggerov izborni stožer odvratio je da je Davisova ponuda "očajnička gesta".

XS
SM
MD
LG