Linkovi

Podrška predsjedniku Bushu u padu zbog Iraka i gospodarstva (27/9/03) - 2003-09-27


Nekoliko najnovijih anketa pokazuje da je podrška javnosti za predsjednika Busha pala na najnižu razinu od terorističkih napada 2001. Politički stručnjaci kažu da se taj trend može pripisati zabrinutosti javnosti oko stanja gospodarstva i problema u obnovi Iraka.

Predsjednik je mjesecima uživao podršku oko 60 posto Amerikanaca. No, u najnovijim anketama, ta je podrška pala na oko 50 posto. Ovaj trend brine republikance, ali je obradovao demokrate. Najnoviji demokratski predsjednički kandidat, general Wesley Clark uključio se u kritiziranje predsjednika tijekom nedavne predizborne debate.

"Izabrali smo predsjednika za kojega smo vjerovali da je "konzervativac s velikim srcem". No, od njega nismo dobili ni konzervativizam, niti veliko srce. Dobili smo čovjeka koji je nepromišljeno smanjio poreze. Dobili smo čovjeka koji nas je nepromišljeno odveo u Irak," rekao je general Clark.

Ankete po prvi puta pokazuju da bi predsjednika na izborima mogli pobijediti neki demokratski kandidati. Demokratski politički stručnjaci ističu da su demokrati najjači upravo na ekonomskim i socijalnim pitanjima, koja su Amerikancima u ovom trenutku najvažnija. Tu je i zabrinutost oko Iraka. Rastući broj žrtava među američkim vojnicima i visoki troškovi obnove oslabili su povjerenje Amerikanaca u predsjednikovu politiku prema Iraku. Larry Syverson ima dva sina u vojsci u Iraku. Zajedno s mnogim anti-ratnim skupinama, poziva predsjednika da smijeni ministra obrane Donalda Rumsfelda.

"Zar on mog sina, kao i sinove i kćeri drugih ljudi, koji služe u Iraku, smatra topovskom hranom. On igra ruski rulet s vojnim obiteljima! Svi se pitamo – tko će sljedeći dobiti osmrtnicu," dodaje ovaj otac.

Administracija pokušava opravdati nedavni zahtjev za izdvajanjem dodatnih 87 milijardi dolara za obnovu Iraka i Afganistana. Evo što je o tome rekao ministar obrane Rumsfeld.

"Je li 87 milijardi mnogo novaca? Odgovor je – da. Možemo li mi to priušititi? Odgovor je također – da. Vjerujemo da je to potrebno za sigurnost naše zemlje i cijeloga svijeta," kazao je.

Mnogi demokrati kažu da su spremni podržati predsjednikov zahtjev, ali pozivaju administraciju da za svoj pristup Iraku pokuša zadobiti podršku obje stranke. Neki demokratski kandidati i članovi Kongresa optužuju predsjednika da je preuveličao prijetnju koju je predstavljao Saddam Hussein. No, predsjednik odgovara da su teroristički napadi iz 2001. izmijenili njegov pristup nacionalnoj sigurnosti i da je otada spreman suprotstaviti se prijetnjama prije nego što mu se one same nametnu. Republikanski anketar Ed Goeas izjavio je da se, kako njegovi podaci pokazuju, većina Amerikanaca u tome slaže s predsjednikom.

"No, američka javnost doista vjeruje da teroriste treba eliminirati prije nego što oni napadnu Ameriku. Amerikanci shvaćaju da je bolje da dvjesto američkih heroja umre u pijesku Iraka, nego ga dvije tisuće nedužnih Amerikanaca umre na američkom tlu," smatra gospodin Goeas.

Ed Goeas dodaje da, iako ankete pokazuju da predsjednika podržava 54 posto Amerikanaca, on još uvijek uživa znatnu osobnu popularnost, a to bi – kako kaže – mogao biti vrlo važan čimbenik na sljedećim izborima.

XS
SM
MD
LG