Linkovi

Irački ustav u roku od šest mjeseci? (26/9/03) - 2003-09-26


Sjedinjene Države se nadaju da će Irak dobiti novi ustav u roku od šest mjeseci, izjavio je američki državni tajnik Colin Powell, pojasnivši da je potrebna brza akcija kako bi se otvorio put za održavanje izbora i uspostavu nove iračke vlade sljedeće godine. Američki dužnosnici ističu da u Iraku treba biti uspostavljena sigurnost prije prijenosa vlasti Iračanima. Sjedinjene Države se zalažu za donošenje nove rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja bi proširila međunarodne napore za obnovu te zemlje.

Europska unija će sljedeće godine donirati 230 milijuna dolara za obnovu Iraka. Unija je objavila tu informaciju uoči donatorske konferencije u Madridu koja će se održati sljedeći mjesec. Irački dužnosnici su izrazili nadu da će prikupiti 70 milijardi dolara u sljedećih četiri do pet godina.

Članica Upravnog vijeća Iraka, Akila al-Hashimi, sahranjena je danas u Najafu. Gospođa al-Hashimi je preminula jučer od posljedica ranjavanja u zasjedi postavljenoj u subotu u blizini njezinog doma u Bagdadu.

U Iraku se i dalje bilježe američke žrtve….Jedan vojnik je poginuo, a dvojica su ranjena u napadu ručnim raketnim bacačima na vojni konvoj u Kirkuku, na sjeveru zemlje. Američka vojska također je objavila da je jedan vojnik smrtno stradao, a drugi je ranjen u požaru koji je izbio u jednoj napuštenoj kući u području Tikrita.

Osam iračkih civila je poginulo, a najmanje 18 ih je ranjeno u eksploziji minobacačke granate na jednu tržnicu u blizini Bagdada. Ne zna se od kuda je granata ispaljena, ali američka vojska je objavila da iza incidenta ne stoje koalicijske snage.

Američka vojska je priopćila da je minobacačka granata pala na tržnicu u Bakubi u trenutku najveće gužve. Američki vojnici požurili su na mjesto incidenta kako bi pružili prvu pomoć stradalima. Nitko od američkih vojnika nije ranjen. Bakuba se nalazi oko 50 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, u području na kojem je otpor okupacijskim snaga predvođenih američkim vojnicma još uvijek aktivan.

XS
SM
MD
LG