Linkovi

Powell: Konsenzus o novoj rezoluciji o Iraku sve bliži (26/9/03) - 2003-09-26


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da se najutjecajnije zemlje Ujedinjenih naroda kreću sve bliže ka postizanju konsenzusa o novoj rezoluciji o Iraku. On je u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku rekao da je došlo do približavanja stajališta s preostale četiri stalne članice Vijeća sigurnosti – Rusijom, Francuskom, Britanijom i Kinom. Sljedećih nekoliko dana će se pažnja usredotočiti na formulaciju rezolucije – dodao je gospodin Powell.

Njegova izjava novinarima je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin – inače, jedan od glavnih kritičara rata protiv Iraka – izjavio u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda da svjetska organizacija treba igrati veliku ulogu u poslijeratnom Iraku. Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izjavio je u New Yorku da je prisutnost međunarodnih snaga u Iraku nužna zbog nepostojanja sigurnosnog sustava. Međunarodne snage – rekao je – moraju biti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. To ne znači da koalicijske snage koje u Iraku predvode Sjedinjene Države trebaju napustiti Irak – rekao je Igor Ivanov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se, inače, sastaje s predsjednikom Bushom. Bit će to drugi sastanak dvojice državnika otkako su se u odnosima između dvije zemlje pojavile napetosti zbog ruskog protivljenja ratu u Iraku. Oba čelnika kažu da su odnosi između njihove dvije zemlje prevažni da bi na njih trajno utjecala neslaganja oko Iraka.

XS
SM
MD
LG