Linkovi

Ponašanje Sirije - neprihvatljivo (26/9/03) - 2003-09-26


Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog ponašanja Sirije na Srednjem istoku. To uključuje sirijsko podržavanje terorista i programe Damaska za razvoj oružja za masovno uništavanje. John Bolton, pomoćnik državnog tajnika za kontrolu naoružanja, nedavno je u svjedočenju u Kongresu govorio o razlozima za zabrinutost: "Danas našoj zemlji najveću prijetnju predstavljaju države koje podržavaju terorizam i imaju ili pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje. Sirija, koja pruža fizičko utočište i političku zaštitu organizacijama kao što su Hezbollah, Hamas i Palestinski islamski džihad, u čijim su terorističkim operacijama ubijene stotine nedužnih ljudi – uključujući i Amerikance – spada u tu kategoriju država koje predstavljaju potencijalnu dvostruku prijetnju."

Kako je pomoćnik državnog tajnika John Bolton istaknuo, "Od sedamdesetih godina, Sirija razvija kapacitete za kemijsko oružje, koji spadaju među najnaprednije u arapskim državama. Ima zalihu bojnog otrova sarina koji do cilja može ponijeti zrakoplov ili balistička raketa i radi na istraživanju i razvijanju još otrovnijih i trajnijih nervnih agensa kao što je V-X."

Gospodin Bolton je dodao da Sirija ima i stotine balističkih raketa kratkog dometa, te da se "vjeruje da također ima i kemijske bojeve glave za dio tih raketa". Prema njegovim riječima, "Sirija je također, uz pomoć Sjeverne Koreje, razvila raketu većeg dometa – tipa Scud D."

Gospodin Bolton je dodao da "za sada nema naznaka da je sirijska vlada proslijedila oružje za masovno uništavanje terorističkim organizacijama, niti da bi takvom skupinama dozvolila da dobiju takvo oružje. No, kako je dodao, "veze Sirije s brojnim terorističkim organizacijama predstavljaju razlog za trajnu američku zabrinutost."

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da je predsjednik Bush i dalje zabrinut i zbog infiltracije stranih terorista iz Sirije u Irak: "Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Države koje podržavaju terorizam, kao što je predsjednik jasno dao do znanja, polagat će račune za svoje postupke."

Pred Sirijom je izbor. Trebala bi izabrati da prekine veza s terorističkim organizacijama i prestane razvijati oružje za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG