Linkovi

Školovanje pod budnim okom 'velikog brata'? (26/9/03) - 2003-09-26


Kako biste se osjećali da vas čitavog radnog dana neumorno gledaju oči kamera? Taj je osjećaj zasigurno postao vrlo blizak nekim američkim školarcima i njihovim učiteljima, a posebice u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi.

Zabrinuti zbog nasilja, posebice u svjetlu nerijetkih pucnjava u školama, pedagozi diljem Sjedinjenih Država užurbano instaliraju stropne kamere u školskim hodnicima, knjižnicama i kafeterijama. No, nigdje taj trend nije otišao tako daleko kao u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi. Taj je grad, zahvaljujući poreznim prihodima iz kockarnica, postavio kamere ne samo u zajedničkim školskim prostorima, nego i u svih pet stotina učionica, koliko ih ima u svim gradskim školama.

Praktički sve što se događa u bilo kojoj od jedanaest državnih škola u Biloxiju može se ponovno odvrtiti na ekranu televizora, u slučaju da se za tim ukaže potreba. No, kako izvješćuju tamošnji ravnatelji škola, te su snimke za sada bile korištene samo u slučaju pokoje manje krađe, kao i u nadgledanju prostorija tokom noći, da netko ne bi potajice prespavao u učionici. Kod mnogo češćih slučajeva međusobnog optuživanja među učenicima, pokazalo se, dovoljno je ponuditi da se situacija razjasni pregledom snimki kamera i krivci već priznaju.

Kamere u učionicama, koje su vlasti u Biloxiju počele uvoditi postupno prije dvije godine, pomogle su u poboljšanju discipline u školama, što je rezultiralo i boljim rezultatima na testiranjima. Da su rezultati rada u školi mnogo bolji tvrde ne samo pedagozi, nego i roditelji, pa i sami učenici.

Negodovanje zbog stalnog nadgledanja iskazuju još samo sindikati učitelja i nastavnika, kao i organizacije za zaštitu građanskih prava. Ove potonje smatraju nadgledanje kamerama principijelnim kršenjem prava na privatnost i 'orvelizacijom' učionica.

XS
SM
MD
LG