Linkovi

Putin se založio za snažnu ulogu UN-a u Iraku (25/9/03) - 2003-09-25


U svom obraćanju pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da svjetska organizacija treba igrati snažnu ulogu u poslijeratnom Iraku. Međutim u svom obraćanju gospodin Putin nije ponovio zahtjeve europskih zemalja da Washington utvrdi datum za predaju vlasti u Iraku. Do ovog govora ruskog predsjednika dolazi damo dan uoči početka njegovih dvodnevnih razgovora s predsjednikom Bushom u Camp Davidu. Bit će to drugi summit otkako je Moskva prošle godine izrazila protivljenje vojnoj akciji u Iraku.

U međuvremenu, američki državni tajnik Colin Powell susreće se sa stranim diplomatima u New Yorku u pokušaju da dobije podršku rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se proširila uloga Ujedinjenih naroda u Iraku.

A istovremeno se minstar obrane Donald Rumsfeld pojavio pred senatskom Odborom za raspodejlu proračuna gdje se založio da se što prije odobri dodatnih 87 milijardi dolara za financiranje operacija u Iraku. Gospodin Rumsfeld je tom priliko napomenuo kako ne očekuje da će broj stranih vojnika u iračkim operacijama premašiti petnaest tisuća.

***

Članica Upravnog vijeća Iraka Akila al-Hashimi, koja je prošli tjedan ranjena u atentatu pokraj svoje kuće, preminula je u američkoj vojnoj bolnici u Iraku.

Američki upravitelj u Iraku Paul Bremer izrazio je saučešće obitelji gospođe al-Hashimi. Britanski premijer Tony Blair izjavio je da ubojstvo Akile al-Hashimi neće zaustaviti nastojanja da se stvori slobodnan i stabilan Irak. U međuvremenu sedam je američkih vojnika ranjeno u eksploziji bombe uz cestu u mjestu Mosul. Američka vojska je priopćila da je u današnjem napadu uništeno jedno vozilo, a drugo oštećeno. U Bagdadu je također poginula jedna osoba u eksploziji koja je protresla hotel u kojem se nalazi iračko dopisništvo američke televizijske mreže NBC.

***

Od vijesti iz Iraka recimo i to da je američka vojska oslobodila odgovornosti svoje postrojbe zbog pucnjave početkom mjeseca u mjestu Fallujah u kojoj je ubijeno osam iračkih policajaca i jedan Jordanac. General Ricardo Sanchez, zapovjenik kopnenih snaga u Iraku, priopćio je da su vojnici djelovali u okviru pravila službe, odgovorivši na inicijalnu vatru.

***

U Londonu je danas posljednji dan sudske istrage samoubojstva britanskog stručnjaka za naoružanje Davida Kellyja.Tijekom istrage koja je trajala mjesec dana saslušani su mnogi svjedoci i pregledane tisuće stranica dokumenata. Istraga je usredotočena na ulogu premijera Blaira u podršci Sjedinjenim Državama za rat u Iraku. Očekuje se da će lord Hutton, koji predsjeda istražnim postupkom, nalaze objaviti u studenom.

U međuvremenu, britanski ministar vansjkih poslova Jack Straw izjavio je za BBC da je vojna akcija u Iraku bila opravdana unatoč tome što nije pronađeno oružje za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG