Linkovi

Tijekom susreta u UN-u, predsjednik Bush nije ni od jedne zemlje izravno zatražio upućivanje dodatnih postrojbi za mirovnu misiju u Iraku (25/9/03) - 2003-09-25


Visoki predstavnik američke administracije izvijestio je novinare u New Yorku da predsjednik Bush nije ni od jedne zemlje izravno zatražio upućivanje dodatnih postrojbi za mirovnu misiju u Iraku. Tijekom dvodnevnih sastanaka sa stranim čelnicima na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, gospodin Bush je tražio pomoć međunarodne zajednice u obnovi Iraka. Isti je američki dužnosnik rekao na tiskovnoj konferenciji da se Washingtonu ne žuri s donošenjem rezolucije Ujedinjenih naroda kojom bi se proširila uloga svjetske organizacije u Iraku.

Što se aktivnosti hrvatskog izaslanstva na East Riveru tiče, ministar vanjskih poslova Tonino Picula, zajedno je s najvišim predstavnicima sedam zemalja jugoistočne Europe razgovarao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom. Na tom sastanku, gospodin Powell je govorio i o situaciji na jugoistoku Europe – izjavio je nakon razgovora gospodin Picula.

A predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da su mu članovi američkog Kongresa rekli da je od ključne važnosti da Bosna i Hercegovina bude čimbenik regionalne sigurnosti. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike gospodin je Čović rekao da je od više kongresmena dobio uvjeravanja da su Sjedinjene Države uz Bosnu i Hercegovinu. On je također izjavio da je predsjednika Busha pozvao u posjet Bosni i Hercegovini, što je gospodin Bush prihvatio.

Američki se predsjednik tijekom proteklog dana sastao u New Yorku s više šefova država i vlada, među kojima je bio i njemački kancelar Gerhard Schroeder. Bio je to, inače, prvi izravni susret dvojice čelnika nakon zahlađenja odnosa do kojeg je došlo zbog oštrog prijepora oko rata u Iraku.

Predsjednik Bush je rekao da je došao trenutak da se razlike s Njemačkom “stave na stranu”: “Prvo što sam mu rekao, bilo je – gledajte, bilo je razlika, to je prošlost, sada trebamo surađivati. Vjerujem da kad Njemačka i Amerika rade zajedno, da se mogu postići mnoge pozitivne stvari.”

Kancelar Schroeder složio se da su razlike u vezi Iraka “stvar prošlosti” jer obje zemlje imaju snažan interes da Irak bude stabilna i demokratska zemlja. Gospodin je Schroeder, međutim, ostao čvrsto pri stavu da Njemačka neće upućivati svoje vojnike u Irak.

Ujedinjenim narodima danas se obraća i ruski predsjednik Vladimir Putin koji će iznijeti stajališta Moskve glede Iraka. A u petak i subotu, u predsjedničkoj rezidenciji nedaleko od Washingtona – u Camp Davidu – održat će se razgovori Bush-Putin. Bit će to drugi susret dvojice čelnika otkako se Moskva oštro usprotivila američkom pokretanju rata protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG