Linkovi

Arafat je zakazao (25/9/03) - 2003-09-25


Sjedinjene Države su predane viziji o dvije države - Izraelu i Palestini -, koje bi postojale jedna uz drugu, u miru. To će se dogoditi samo ako je palestinsko čelništvo predano borbi protiv terora.

U lipnju, predsjednik George W. Bush je bio u Aqabi, u Jordanu, gdje se susreo sa čelnicima arapskih zemalja, izraelskim premijerom Arielom sharonom, te Mahmoudom Abbasom, koji je tada bio premijer Palestinske Uprave. Razgovaralo se o smjernicama za mir.

U tjednima koji su uslijedili nakon sastanka u Aqabi, kako je rekao predsjendik Bush, ' bio je zabilježen zamjetan napredak': "Izrael se povukao iz grada Gaze i iz Betlehema, te predao odgovornost za održavanje sigurnosti … Palestinskoj upravi. Stotine zatvorenika bile su puštene na slobodu. Uklonjene su kontrolne točke, a neke vojne postaje, podignute bez ovlaštenja, srušene su. A, na palestinskoj strani, premijer Abbas si je dao truda da udovolji obvezama koje je preuzeo u Aqabi."

Ali, terorizam protiv Izraela se nastavio. Devetog rujna, petnaestoro Izraelaca ubijeno je u dva odvojena bombaška napada. Gospodin Abbas je podnio ostavku. Jasno aludirajući na dugogodišnjeg palestinskog čelnika Yassera Arafata, predsjednik Bush je rekao da je bivši premijer Abbas bio žrtva 'podrivanja od strane starog poretka': "Gospodin Arafat je zakazao u svojoj ulozi palestinskog čelnika. A stanovnici palestinskih teritorija moraju shvatiti da, ukoliko žele mir, moraju imati čelništvo koje je apsolutno, stopostotno predano borbi protiv terora."

Prva stvar u smjernicama za mir bila je neophodnost postojanja sigurnosti kako bi mirovni proces mogao napredovati, te kolektivni napor da se okonča terorizam. Kao što je istaknuo predsjednik Bush, 'gospodin Arafat je u tom nastojanju zakazao. Za nadati se da će, u dogledno vrijeme, poniknuti čelništvo Palestinske uprave koje će biti stopostotno predano borbi protiv terora.'

XS
SM
MD
LG