Linkovi

Američko-njemačke razlike - 'stvar prošlosti' (24/9/03) - 2003-09-24


U New Yorku se nastavlja zasjedanje Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. To je prilika i za mnoge državničke susrete, od kojih je jutros najprominentniji bio američko-njemački susret na vrhu.

Predsjednik George Bush i njemački kancelar Gerhard Schroeder tvrde da su dvije zemlje prevladale razlike koje su ih dijelile neposredno pred američku akciju protiv režima Saddama Husseina. Susret s njemačkim čelnikom dio je međunarodnih kontakata američkog predsjednika na zasjedanju glavne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, kojima on lobira za novu rezoluciju o Iraku, koja bi osnovala nove međunarodne mirovne snage za Irak.

Bio je to prvi službeni susret dvojice državnika nakon što se Njemačka, prije više od godinu dana, zajedno s Francuskom, usprotivila američkoj akciji u Iraku. Predsjednik Bush sada treba pomoć drugih zemalja u obnovi Iraka, te kaže da je došao trenutak da se razlike s Njemačkom “stave na stranu”.

Prvo što sam mu rekao, bilo je – gledajte, bilo je razlika, to je prošlost, sada trebamo surađivati. Vjerujem da kad Njemačka i Amerika rade zajedno, da se mogu postići mnoge pozitivne stvari" - rekao je američki predsjednik nakon susreta s njemačkim kancelarom Schroederom.

Kancelar Schroeder složio se da su razlike u vezi Iraka “stvar prošlosti” jer obje zemlje imaju snažan interes da Irak bude stabilna i demokratska zemlja.

Predsjednik Bush želi da buduća mirovna misija Ujedinjenih naroda u Iraku bude pod američkim zapovjedništvom. Kancelar Schroeder je isključio mogućnost slanja njemačkih vojnika u Irak, no ponudio je pomoć u uvježbavanju iračkih policijskih snaga te nastavku njemačkog sudjelovanja u mirovnoj misiji u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG