Linkovi

Sastanak Mesić - Bush (24/9/03) - 2003-09-24


Nakon govora koji je održao pred brojnim svjetskim državnicima gospodin Mesić se nakratko susreo s predsjednikom Bushom. Američki predsjednik se zanimao za stanje u Hrvatskoj. Taj susret protekao je u prijateljskoj atmosferi, naglasio je hrvatski predsjednik te dodao kako je čuo da su neke novine u Hrvatskoj objavile da je američka administracija vršila pritisak na hrvatsko izaslanstvo u New Yorku da se potpiše sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

“Jedini pritisak koji sam osjetio bilo je prijateljsko stavljanje ruke predsjednika Busha na moje rame kada smo se pozdravljali”, rekao je u šali predsjednik Mesi koji je odgovarajući na pitanje je li točno da je netko iz State Departmenta vršio pritisak da se potpiše taj sporazum rekao: “O tome nije bilo ni govora”.

Situacija u Iraku dominira ovogodišnjim zasjedanjem Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Zanimalo nas je odlazi li hrvatski predsjednik iz SAD-a s istim stavovima glede upućivanja hrvatskih vojnika u Irak, s kakvim je došao u New York.

“Ni u razgovoru s predsjednikom Bushom ni jednom nije spomenuto pitanje odlaska naših vojnika u Irak. Bilo je samo razgovora o tome kakva je situacija danas u Hrvatskoj. Vi znate da postoji taj prijedlog da se poveća broj vojnika iz drugih zemalja koji danas nisu angažirani, a što se nas tiče ukoliko dođe do rezolucije UN-a, postupit ćemo u skladu sa sadržajem te rezolucije.

Na susretu s predsjednikom Argentine gospodin Mesić je dobio poziv da posjeti tu južnoameričku zemlju. uz želju da se ubrza i poveća međusobna suradnja. Predsjednik Hrvatske danas odlazi u Zagreb, ali u New Yorku ostaje ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji će danas biti domaćin radnog ručka šefova diplomacija zemalja Srednjoeuropske inicijative, a ministri vanjskih poslova zemalja srednjoistočne Europe, od Slovenije do Rumunjske, imaju susret s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom. Tema tog susreta: sigurnosna pitanja.

XS
SM
MD
LG