Linkovi

Dokle god bude trebalo (24/9/03) - 2003-09-24


Irak se transformira. Sve je više trgovina s knjigama i novinama koje nude različita mišljenja. Škole i sveučilišta su otvoreni, a u njima se mladi Iračani podučavaju životu u slobodi. Svi veći gradovi i više od 85 posto naselja imaju vijeća koja se bave pitanjima od važnosti za lokalne zajednice. “Iračani su”, rekao je državni tajnik Colin Powell, “na putu ka demokratskoj samoupravi”.

"Iza svake statistike i svakog političkog postignuća stoji nešto još važnije: kraj straha i rađenje novog duha slobode. Taj se duh širi nadaleko i naširoko."

Irak je daleko odmakao od svrgavanja režima Saddama Husseina. Irak je bogata zemlja, ali je Saddam potrošio iračke resurse na smrtonosne programe proizvodnje raznih oružja. Dok su djeca umirala od gladi, a politički suparnici bili zatvarani, mučeni i ubijani, Saddam je razbacivao novac na palače i na druge luksuzne stvari naminjenjene njemu, njegovoj obitelji i njegovoj kliki.

No ozbiljni problemi i dalje postoje u Iraku počevši od sigurnosti. Napadaju se irački dužnosnici, koalicijske snage i humanitarni djelatnici Ujedinjenih naroda. Napadači su razni, od ostataka Saddamovih pristaša i kriminalaca koje je Saddam pustio na slobodu, pa do stranih terorista koji su došli u Irak kako bi otvorili novu bojišnicu protiv civiliziranog svijeta. Obnova Iraka, rekao je gospodin Powell, potrajat će neko vrijeme.

"Demokracija će stići u Irak. Kad se to dogodi, svi oni na Srednjem istoku koji robuju vlastitim strahovima od promjene suočit će se s izborom. Oni mogu krenuti ka boljitku zajedno s ostatkom svijeta ili stagnirati u vlastitoj nesigurnosti. Oni koji su zatočeni, naravno ne islamom, nego nedostatkom samopouzdanja u mogućnost vlastitih društava da ostvare bolju budućnost, neće biti u mogućnosti zastrašivati druge da se priključe njihovim kabalama isključivosti. To je dan kojem se nadaju mnoge pristaše slobode na Srednjem istoku. Nadam se da sve dok mi budemo uključeni i budemo predvodili međunarodnu koaliciju, oni neće biti razočarani.”

Kao što je rekao državni tajnik Powell, Iračanima se moraju dati “oruđa i podrška kako bi izgradili mirnu i prosperitetnu demokraciju. To su i zaslužili”.

XS
SM
MD
LG