Linkovi

Mesić: Odnosi sa SAD stalno napreduju, uz razlike koje su 'pitanje demokratske prakse' (25/9/03) - 2003-09-24


Nakon što je danas, s nekoliko ministara vanjskih poslova iz država Jugoistoka Europe sudjelovao na Euroazijskom summitu, hrvatski ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula sinoć se sastao s državnim tajnikom Sjedinjenih Država Colinom Powellom. Na sastanku sa šefom američke diplomacije sudjelovat će i ministri vanjskih poslova Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije i Crne Gore te Makedonije.

O američko-hrvatskim odnosima razgovarali smo – prije njegova odlaska za Zagreb – s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem. O njima je hrvatski predsjednik rekao: “Naša suradnja je samo u napredovanju, od kada je hrvatska postala samostalna pa do danas. O nekim pitanjima imamo različita mišljenja, ali, znate, to je pitanje demokratske prakse. Demokracija znači da o različitim pitanjima možemo različito razmišljati. Pokazalo se da se to događa. I prije, a događa se i sada, da o svakom pitanju ne moramo imati identično mišljenje, ali te ne smije smetati našim ukupnim odnosima, koje danas imamo, na zadovoljavajući način, između Hrvatske i Sjedinjenih Država."

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula danas se sastaje s Marcom Grossmanom, podtajnikom u američkom State Departmentu, odgovornom za političke poslove.

XS
SM
MD
LG