Linkovi

Stjepan Mesić: 'Hrvatska jedan od regionalnih kandidata za Vijeće sigurnosti' (23/9/03) - 2003-09-23


Među prvim govornicima na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda bit će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Upitali smo ga čemu će biti okrenut njegov govor.

Stjepan Mesić: ”Ja ću iznijeti naše viđenje o tome kako funkcioniraju Ujedinjeni narodi i kako funkcionira Vijeće sigurnosti, s obzirom da je prošlo puno vremena otkako su Ujedinjeni narodi formirani. One su formirane kada je bio jedan odnos snaga u svijetu i kada je bilo sasvim drugo stanje uopće u svijetu, a danas su i nakon Drugog svjetskog rata i tokom rata nastale nove zemlje koje su zauzele svoje mjesto u Ujedinjenim narodima. Tu se traži određena reforma da Ujedinjeni narodi postanu učinkovitiji nego što su sada, a to se odnosi i na Vijeće sigurnosti. Budući da ćemo u dogledno vrijeme iz našeg regiona dobiti pravo na kandidaturu jednog člana u Vijeću sigurnosti, Hrvatska je jedan od kandidata i mislim da ćemo dobiti podršku upravo zbog naše principijelne politike.”

Ivica Puljić: Kakav je stav Hrvatske prema iračkom problemu?

Stjepan Mesić: "Što se tiče Iraka, ja sam rekao, a to ću i ponoviti u govoru, da Hrvatska zastupa principijelnu politiku i ukoliko Ujedinjeni narodi donesu takvu rezoluciju koja će nas kao lojalnog člana obvezivati na određeno sudjelovanje, na određeni aktivitet, mi ćemo to i provesti, ali u svakom slučaju mi tražimo rezoluciju Vijeća sigurnosti.”

Ivica Puljić: Hoće li time Hrvatska dobiti legitimitet da u Irak uputi vojnike u neku mirovnu misiju?

Stjepan Mesić: “Mi o tome još nismo donosili odluku jer o tome još nema rezolucije Ujedinjenih naroda. Ako dobijemo rezoluciju koja će u tom smislu biti transparentna, mi ćemo kao i druge članice sudjelovati u onome što Ujedinjeni narodi budu od nas tražili. Da li će to biti humanitarna akcija, ili posao na rekonstrukciji pravnog sustava, na funkcioniranju zdravstva i školstva, ja to ne znam jer će to ovisiti o rezoluciji.”

Hrvatski predsjednik kao i ministar vanjskih poslova Tonino Picula održat će i više bilateralnih susreta među kojima je i susret gospodina Picule s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

XS
SM
MD
LG