Linkovi

'Kandidatura Wesleya Clarka preoblikuje predsjedničku utrku' (23/9/03) - 2003-09-23


'Kandidatura Wesleya Clarka preoblikuje predsjedničku utrku,' piše "Christian Science Monitor" . U kratkih tjedan dana, otkako je uskočio u predsjedničku predizbornu utrku, bivši general Wesley Clark uspio je prikupiti tričetvrt milijuna dolara za kampanju, skočiti na čelo svih demokratskih pretendenata i pogurnuti kao najbitnije pitanje predizborne kampanje - rat u Iraku.

Kako navodi bostonski list, jedno od najnovijih ispitivanja javnog mnijenja pokazuje da je Wesley Clark najozbiljniji konkurent predsjedniku Bushu. Ključni moment za demokratske aspirante na Bijelu kuću, a posebice gospodina Clarka, piše Monitor, bit će debata kandidata u četvrtak. 'On mora pokazati da u potpunosti vlada pitanjima koja su aktuelna na američkoj domaćoj sceni, jer mu je pitanje nacionalne sigurnosti i vanjske politike već vrlo jaka točka,' citira mišljenje stručnjaka "Christian Science Monitor'.

A, kad je već riječ o debatama i o kandidatima, kako piše najtiražniji američki dnevni list "USA Today", Kalifornija se priprema za sutrašnju debatu tamošnjih aspiranata na guvernersku rezidenciju u Sacramentu. To je jedina debata na kojoj će se pojaviti republikanski kandidat Arnold Schwarzenegger, te mnogi smatraju da je za njega to 'biti il' ne biti' prilika. Ukoliko bude izgledao ili zvučao loše, to bi mogao biti kraj njegovih guvernerskih snova, citira ovaj list neke političke stručnjake.

Velika se prašina digla oko toga što debata neće biti spontana - kandidati su još prošli tjedan dobili pitanja koja će im biti postavljena. Javnost prosvjeduje, a svoj su glas digli i drugi kandidati koji tvrde da je problem upravo u gospodinu Schwarzeneggeru, koji, tvrde oni, funkcionira samo ako ima pripremljen tekst … kao da se sprema za tumačenje neke filmske uloge.

XS
SM
MD
LG