Linkovi

Predsjednik Bush danas se obraća Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (23/9/03) - 2003-09-23


Američki predsjednik George Bush danas se obraća Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Bit će to prvi govor gospodina Busha u sjedištu svjetske organizacije nakon invazije koju su Sjedinjene Države predvodile u Iraku.

Predsjednik Bush će u govoru još jednom istaknuti opravdanost svoje odluke o pokretanju rata protiv Iraka, te će pozvati ostale zemlje da pomognu u osiguravanju mira. Prema riječima predsjednikove savjetnice za državnu sigurnost, Condoleezze Rice, gospodin će Bush s govornice Ujedinjenih naroda pozvati na akciju: “Predsjednik će naglasiti da međunarodna zajednica ima priliku i obavezu pomoći narodima Iraka i Afganistana u obnovi njihove zemlje. On će također govoriti i o višestrukim koristima koje će svijet imati od slobodnog, naprednog, suvremenog i demokratskog Iraka i Afganistana.”

Govor gospodina Busha dolazi u vrijeme kad Bijela kuća nastoji pridobiti podršku za novu rezoluciju Ujedinjenih naroda o osnivanju međunarodnih snaga koje bi u Iraku bile pod kontrolom Sjedinjenih Država. Neke države – prije svega Francuska – smatraju da bi ta rezolucija trebala osigurati veću ulogu Ujedinjenih naroda u prijenosu političke vlasti u Iraku. Pariz također traži postavljanje roka - i to što skorijeg – za iračko preuzimanje upravljanja zemljom.

Gospođa Rice smatra, međutim, da glavni cilj treba biti - dobro obavljanje posla. Pažnju treba usredotočiti na poduzimanje mjera nužnih za demokratizaciju Iraka, te je nepotrebno postavljati vještačke rokove – rekla je gospođa Rice: “Sasvim je razumljiva želja da se to čim prije uradi, ali pod uvjetom da bude učinjeno na odgovoran način.”

U intervjuu koji je uoči današnjeg govora dao televizijskoj mreži Fox, predsjednik Bush je izrazio uvjerenje da će rezoluciju biti moguće izglasati i bez da se predvidi proširenje političke uloge Ujedinjenih naroda. On je rekao kako nije siguran da je takvo proširenje nužno, ali je ipak dodao da bi svjetska organizacija mogla pomoći u sastavljanju nacrta novog iračkog ustava, ili u nadziranju budućih izbora u toj zemlji.

Što se tiče mogućnosti postizanja kompromisnog rješenja predsjednikova savjetnica za državnu sigurnost Condoleezza Rice je rekla da se nasoji istovremeno uzeti u obzir argumente drugih zemalja, kao i žrtve koje su do sada u Iraku dale koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG