Linkovi

Jezik u američkim tv-serijama sve vulgarniji? (9/10/03) - 2003-09-23


Prema najnovijem istraživanju, vulgarni izrazi u američkim televizijskim serijama sve su učestalija pojava. Udruga Parents Television Council, koja istražuje trendove u televizijskom programu, pratila je serijske emisije emitirane u udarnom terminu od 20 i 22 sata, u razdoblju od dva tjedna, i to 1998., 2000. i 2002. godine.

Dramatičan rast u korištenju vulgarnih riječi zabilježen je, iz godine u godinu, na gotovo svakom tv-kanalu, u bilo koje vrijeme emitiranja – tvrdi Parents Television Council.

Ova udruga pozvala je scenariste da rijeđe koriste proste izraze, a ako se to ne dogodi, Savezno povjerenstvo za komunikacije – vladino tijelo koje se bavi reguliranjem medijske scene - trebalo bi poduzeti ozbiljnije mjere, u skladu sa zakonskim odredbama koje zabranjuju uporabu vulgarnih izraza na televiziji.

Istraživanje je obuhvatilo televizijske mreže ABC, CBS, NBC, Fox, WB i UPN. Glasnogovornici ABC-a i Fox-a izjavili su da nisu upoznati s ovim istraživanjima te su odbili dati izjave.

Jedno ranije istraživanje ove udruge pokazalo je da je “seksualnih sadržaja na televiziji sve manje, ali je seksualnost koja se prikazuje izrazitije grafički prezentirana nego prije”.

XS
SM
MD
LG