Linkovi

Hrvatske muke s upitnikom Europske komisije (23/9/03) - 2003-09-23


I neodgovoreno pitanje je informacija! Čak će 10 do 15 posto pitanja iz upitnika Europske komisije Hrvatskoj ostati će neodgovoreno.

Premjer RH Ivica Račan uručiti će 9. listopada odgovore na 4560 pitanja iz upitnika Europske komisije Hrvatskoj. Od dana uručivanja dokumenta hrvatskoj vladi u svim je organima državne uprave počela intenzivna kampanja prikupljanja i sastavljanja odgovora - nešto uz pomoć specijalista sa strane jer su neki odgovori zahtijevali dodatna pojašnjenja.

Politički dio odgovora na upite biti će relativno, ali samo relativno, kratak, složen na nešto preko 300 stranica. Onaj drugi, tehnički dio mnogo je veći i mjeren je s "nekoliko tisuća" strana.

Što je najinteresantnije, između 10 i 15 posto Komisijinih upita neće dobiti tražene odgovore. Razlozi leže u tome da za neke upite odgovora jednostavno nema, obasnili su tokom tehničkih razgovora o finalnom dotjerivanju dokumenta sugovornicima u Europskoj komisiji predstavnici svih mistarstava.

Odgovor na pitanje kakva je usklađenost bruto nacionalnog dohotka prema paritetu kupovne moći građana nije mogao biti napisan jer se državni Statistički zavod, naravno za sada, ne bavi ovakvom statističkom matematikom.

Sličnih je praznih mjesta bilo u 29 od 31 poglavlja upitnika.

Neodgovorena pitanja ukazuju u kojom se područjima i elementima sustava Hrvatska još nije uskladila s europskom praksom. Upitnik je zamišljen kao svojevrsno dubinsko, detaljno ispitivanje življenja u zemlji, tako da će i izostanak nekih odgovora - pogotovo jer je praćen obrazloženjem zašto odgovora nema - također predstavljati korisnu infomaciju Europskoj komisiji.

Komisija je obećala dovršiti svoj "avis" u ožujku i potom ga proslijediti u proceduru. Osim upitnika, za procjenu je li Hrvatska spremna za otvaranje pregovora o članstvu Komisija će koristiti brojne izvore, od ekonomskih analiza Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda do obavijesti iz ne-vladinih organizacija do informacija diplomatskih misija država-članica i medijskih napisa.

XS
SM
MD
LG