Linkovi

Ubojstva iz časti u Jordanu (23/9/03) - 2003-09-23


U Jordanu se alarmantnom stopom nastavljaju ubojstva kojima se, kako počinitelji vjeruju, brani obiteljska čast. Nedavno su tri brata priznala da su sjekirama na smrt sasjekli svoje dvije sestre zbog toga što su pobjegle od kuće. Starija sestra je otišla od kuće prije gotovo dvije godine i udala se za jednog čovjeka protiv volje svoje obitelji, dok je mladja sestra pobjegla prije tri mjeseca kako bi joj se pridružila. Ovakva ubojstva obično izvršavaju muški članovi obitelji. Djevojka ili žena može biti ubijena zbog toga jer se udala za nekoga bez odobrenja svoje obitelji, ako traži razvod braka, ako je silovana, ako je osumnjičena za preljub, ako se vidja s muškarcem bez odobrenja roditelja, pa čak i u slučaju kada se radi samo o glasinama.

Glasnogovornik američkog državnog tajništva Adam Ereli osudio je ova, kako je to rekao, okrutna ubojstva. “Izvješća o ovim ubojstvima”, dodao je on, “jezivi su podsjetnik da ova užasna praksa “ubojstva za obranu časti” i dalje ometa nastojanja zemalja poput Jordana da se pravna zaštita pruži svim gradjanima u zemlji.”

Prema sadašnjim jordanskim zakonima, osobe za koje se utvrdi da su počinile ovakva ubojstva, često bivaju kažnjene lakšim zatvorskim kaznama, ponekad na samo šest mjeseci. Dio njih ne provede niti dana u zatvoru.

Proteklih tjedana, donji dom jordanskog parlamenta dva puta je odbacio uvodjenje oštrijih kazni za muškarce koji ubiju svoje ženske rodjake. Ovo stanje se mora promijeniti. Kako je to rekao gospodin Ereli, vrijeme je da “jordanska vlada poduzme korake kako bi osigurala sudsku zaštitu svih svojih gradjana, te stvorila uvjete za gonjenje odgovornih za ove zločine.”

Ubojstva kojima se brani obiteljska čast utemeljena su u jordanskoj beduinskoj tradiciji. Kodeks ubojstva za obranu časti ima svoje korijene u Hamurabijevim i asirskim zakonima, iz razdoblja 1200 godina prije nove ere. Čast žene tim je kodeksom bila proglašena vlasništvom njene obitelji. Ovakva praksa prisutna je i medju ubraniziranim arapima, a obihvaća i muslimane i krišćane. Prema objavljenim statističkim podacima, u Jordanu prosječno svaki tjedan jedna žena je ubijena od strane članova njene obitelji, zbog toga jer im je narušila obiteljsku čast. Ovi podaci mogu uključivati žrtve glasina i žene koje su bile silovane.

Ubojstvo kojim se brani čast obitelji problem je i u drugim državama, a ne samo u Jordanu. Ovakva ubojstva dogadjaju se u Bangladešu, Egiptu, Pakistanu, Turskoj, Jemenu i Iraku, izmedju ostalih zemalja. U svim državama u kojima se dogadjaju ovakva ubojstva, vlade trebaju prihvatiti i provoditi odgovarajuće zakone. Svi gradjani, uključujući i žene, zaslužuju da ih zakon podjednako štiti.

XS
SM
MD
LG