Linkovi

Picula: Potrebna preciznija i odgovornija uloga UN-a u Iraku (22/9/03) - 2003-09-22


U New Yorku, sutra počinje 58. zasjedanje Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. U New Yorku je stiglo i hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Kako javlja naš kolega Ivica Puljić, za hrvatsko je izaslanstvo, u kojem je i ministar vanjskih poslova Tonino Picula, današnji dan bio izuzetno intenzivan.

Predsjednik Mesić se sastao sa švicarskim predsjednikom, zatim s čelnikom Instituta otvoreno društvo, Georgeom Sorosom, Nakon toga će posjetiti newyoršku središnju knjižnicu gdje će razgledati zbirku starih hrvatskih rukopisa. Sutra oko podne, gospodin Mesić govori u Ujedinjenim narodima, a ministar vanjskih poslova Picula večeras govori o temi borbe protiv AIDS-a.

Picula: Hrvatski stavovi dobro poznati američkim partnerima

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula za Glas Amerike prokomentirao je glavne teme u nadolazećim hrvatsko-američkim razgovorima. Predviđen je susret s državnim tajnikom Colinom Powellom, na kojem će se – kao i tijekom cijelog zasjedanja Glavne skupštine – govoriti o situaciji u Iraku te borbi protiv terorizma.

"Hrvatski su stavovi dobro poznati našim američkim partnerima. Ja ću ih ovdje naravno ponoviti, koliko god to puta trebalo. Sigurno je da je danas borba protiv terorizma prvo političko pitanje, koje će sigurno dominirati radom zasjedanja 58. generalne skupštine. Zato i očekujemo sutrašnji govor američkog predsjednika, da vidimo može li se detektirati iz njegova istupa i promjena odnosa američke administracije prema budućoj ulozi Ujedinjenih naroda u Iraku, koji očito prolazi kroz vrlo nestabilno razdoblje, u kojem se dnevno bilježe vojne i civilne žrtve" - rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

"Potrebna preciznija i odgovornija uloga UN-a"

Gospodin Picula je ovim riječima objasnio stajalište Zagreba prema međunarodnom aspektu mirovne misije u Iraku: "Sve upućuje na to da će biti potrebna jedna preciznija i odgovornija uloga svjetske organizacije. Ali to je stvar pregovora između saveznika, odnosno okupacijskih snaga u Iraku i Vijeća sigurnosti. Utoliko očekujemo i pojavljivanje nove rezolucije koja bi otvorila put angažmana i za one države koje u ovom trenutku oklijevaju. Što se Hrvatske tiče, mi smo od početka – pored potpore Americi u borbi protiv terorizma – iščekivali više homogenosti i konzistentnosti u politici svjetske organizacije. Hrvatski su stavovi – usprokos nekim kritikama – cijelo vrijeme bili principjelni."

Ministar Picula je rekao da bi nova rezolucija o Iraku “svakako olakšala rasprave u Hrvatskoj, o mogućem sudjelovanju u misiji u Iraku”. “Nova rezolucija, koja bi do kraja precizirala odgovornosti UN-a nebi osokolila samo Hrvatsku, nego i mnoge druge američke prijatelje i saveznike” – rekao je ministar Picula.

XS
SM
MD
LG