Linkovi

Bush: Odluka o invaziji na Irak bez suglasnosti Vijeća sigurnosti bila je - ispravna (22/9/03) - 2003-09-22


Uoči sutrašnjeg početka zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, predsjednik Bush je najavio da će u svom govoru naglasiti da je njegova odluka o invaziji na Irak – bez suglasnosti Vijeća sigurnosti – bila ispravna. U intervjuu televizijskoj mreži Fox, koji će biti emitiran večeras, američki je predsjednik rekao da će u sjedištu svjetske organizacije zatražiti od drugih zemalja da više pomognu u stabiliziranju poslijeratnog Iraka. Gospodin je Bush dodao da bi bila korisna pomoć Ujedinjenih naroda u sastavljanju iračkog ustava.

U sutrašnjem obraćanju Općoj skupštini, predsjednik će nastojati pridobiti podršku za novu rezoluciju koja bi otvorila put većoj ulozi međunarodne zajednice u obnovi Iraka. Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je za New York Times da nema namjeru staviti veto na takvu rezoluciju, ali je naglasio da ona mora sadržavati i rok do kojeg će suverenost biti prenesena na irački narod.

Uoči sutrašnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda, u New York je sinoć stigao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. On će se obratiti skupštini kao osmi govornik.

XS
SM
MD
LG