Linkovi

Osloboditelji, a ne okupatori (22/9/03) - 2003-09-22


Sjedinjene Države su zemlja koja oslobađa, a ne okupira druge zemlje. Kao što je rekao državni tajnik Colin Powell, Sjedinjene Države i njezine koalicijske saveznice nisu išle u Irak kao okupacijske snage: "Došli smo kao osloboditelji. Imamo iskustva u oslobađanju. Naša povijest u zadnjih pedeset, šezdeset godina posve je jasna: oslobodili smo čitav niz zemalja, a ne posjedujemo niti jedan četvorni metar od ijedne od tih zemalja, osim onih gdje pokapamo svoje poginule."

U Iraku, rekao je gospodin Powell, koalicija je 'učinila dobro djelo za irački narod i za svijet. Riješili smo se Saddama Husseina, jednog od najgorih diktatora u čitavom svijetu'.

Državni tajnik Powell je rekao da će koalicija vratiti suverenitet iračkom narodu čim bude uspostavljena slobodna, demokratska vlada: "Svatko bi htio ubrzati taj proces. Svatko želi da on bude što brži. Mi sami ne želimo ostati ovdje niti dana duže nego što je neophodno. Ova je misija skupa. Naši mladi vojnici žele se vratiti svojim kućama i obiteljima. Prema tome, ne ostajemo ovdje samo zato da bismo bili tu. Ostajemo zato što je neophodno završiti zadatak sve dok ne bude stvorena nova, odgovorna vlada. Najgora stvar koja bi se mogla dogoditi jest da poguravamo taj proces prebrzo, prije nego što bude postojala sposobnost za vladanje i osnova legitimnosti te vlade, te da doživimo propast te vlade."

Kao što je rekao državni tajnik Powell, 'Moramo stvoriti vladu. Moramo stvoriti parlament. Ustav treba biti izrađen i usvojen. Legitimnost proizlazi iz ustava koji prihvati narod. Tada se legitimnost predaje novoj vladi kroz proces izbora, izbora koji odražavaju stav naroda.'

To je oduvijek i bio cilj koalicije: oslobođenje. 'Mi održavamo riječ, zadanu iračkom narodu, da ćemo im pomoći u pretvaranju njihove zemlje u primjer demokracije i prosperiteta u čitavoj regiji,' rekao je predsjednik George Walker Bush. 'Ovaj dugoročni pothvat vitalan je za mir u regiji i za sigurnost Sjedinjenih Država. Naša koalicija i narod Iraka u kratko su vrijeme ostvarili značajan napredak i mi ćemo i završiti to veliko djelo koje smo započeli.'

XS
SM
MD
LG