Linkovi

Gdje je kraj kalifornijskoj 'sagi o opozivu guvernera'? (23/9/03) - 2003-09-22


Savezni prizivni sud u San Franciscu najavio je da će ponovno razmotriti prošlotjednu odluku o odgađanju glasovanja o opozivu kalifornijskog guvernera Graya Davisa. Referendum je bio odgođen zbog zabrinutosti da se u nekim izbornim okruzima Kalifornije koriste zastarjeli strojevi za glasovanje. Sad je odlučeno da jedno drugo tijelo istog suda, s jedanaest članova, ponovno razmotri ovu odluku. U međuvremenu, i kalifornijski glasači počeli su procjenjivati koliku će štetu ova "saga" o opozivu nanijeti ekonomiji najveće američke savezne države.

Ako bi odluka Devetog područnog apelacijskog suda ostala na snazi, glasovanje će se održati 2. ožujka sljedeće godine. Međutim, apelacijski sud u punom sazivu mogao bi izmijeniti ovu odluku i u tom slučaju glasovanje bi se održalo kao što je bilo i predviđeno - 7. listopada.

Član Gradskog vijeća Los Angelesa Jack Weiss, i sam bivši savezni tužitelj, smatra da će se upravo to i dogoditi: "Iako je to čista spekulacija i svako drugo predviđanje tzv. pravnih stručnjaka koje ćete čuti je isto tako spekulacija, ja neću biti iznenađen ako Deveti područni apelacijski sud promijeni svoju odluku."

Gospodin Weiss, demokrat, radije bi da se glasuje u ožujku sljedeće godine. Mnogi demokrati vjeruju da bi šest mjeseci kampanje sadašnjem guverneru dalo više prilika da iznosi svoja stajališta, dok bi strast glede opoziva postupno slabila. Izbori u ožujku održavali bi se u približno isto vrijeme kad i stranački izbori za predsjedničke kandidate u Kaliforniji, gdje se demokrati nadaju osvojiti velik broj glasova.

Jedan drugi kritičar opoziva, demokratski politički konzultant Darry Sragow, kaže da bi opozivanje guvernera koji je prošle godine, na redovito održanim izborima, pobijedio - označilo temeljnu promjenu u kalifornijskoj politici. "Jesmo li došli do točke kad ćemo održati izbore, potom ako nam se ne sviđaju rezultati, to izmijeniti nekoliko tjedana kasnije?" - upitao se ovaj kalifornijski analitičar.

To je po mišljenju gospodina Sragowa i drugih demokrata, trend koji vodi do potpune političke nestabilnosti. S druge strane, Johnatan Wilcox iz organizacije Rescue California, koja podržava opoziv, kaže da sustav dobro funkcionira. Fiskalna kriza nije ostavila mnogo vjere stanovnicima Kalifornije u vladu i kao posljednje utočište koriste nešto što je u Sjedinjenim Državama poznato kao "zakon limuna". Taj se zakon primjenjuje na novokupljene ali neispravne automobile, koje vlasnici imaju pravo vratiti bez ikakve nadoknade ili gubitka novca. On smatra da upravo to predviđa i Ustava Kalifornije za političare, te da će im referendum o opozivu poslati jasnu poruku:

"Ukoliko guverner Davis bude opozvan, to će poslati poruku da nitko nije izvan dosega javnosti i naroda i da, na kraju krajeva, političari rade za njih."

Kako se čini postoji i drugi, odnosno treći, pristup problemu opoziva. Ekonomist Jack Kayser volio bi da se što prije završi s glasovanjem, bez obzira na ishod, tako da tko god bude na guvernerskom položaju može početi rješavati gospodarske probleme. Po njegovim riječima, “rani izbori bi dali skoriji odgovor na ova pitanja”. Međutim, vrijeme održavanja nije u rukama glasača, već sudova, koji moraju u nekoliko sljedećih dana odlučiti kad će se održati glasovanje.

XS
SM
MD
LG