Linkovi

Koalicija protiv terorizma (21/9/03) - 2003-09-21


Zemlje diljem svijeta sudjeluju u ratu protiv terorizma. Pakistan je zatočio više od 500 ekstremista, uključujući teroriste al-Qaide, te ostatke ekstremista talibanskog režima koji je zbačen s vlasti u Afganistanu.

Protu-terorističke operacije u Saudijskoj Arabiji su pojačane. Saudijske snage sigurnosti uhitile su brojne članove al-Qaide, uključujući mnoge od onih koji su bili upleteni u terorističke napade u Rijadu, u svibnju ove godine. Saudijske vlasti su također uhitile i brojne druge teroriste.

U Aziji je u kolovozu ove godine, hapšenjem Hambalija, inače jednog od ključnih čelnika organizacije Jemaah Islamiah, zadan novi udarac terorističkom čelništvu. Hambalija se sumnjiči za upletenost u mnoge terorističke operacije, uključujući i terororistički napad na Baliju, u Indoneziji, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi.

U lipnju prošle godine, u Maroku su uhićeni operativci al-Qaide koji su planirali napade u Gibraltaru na ratne brodove Sjedinjenih Država i zemalja članica NATO-saveza. Singapur, Indonezija, Filipini, Tajland te druge zemlje na jugoistoku Azije uhitile su terorističke čelnike i operativce lokalnih terorističkih grupa povezanih s al-Qaidom. Uhićeni su i neki članovi al-Qaide dok su putovali kroz spomenute zemlje.

Predsjednik George Walker Bush je istaknuo: “U ovoj novoj vrsti rata, Amerika slijedi novu strategiju.”

"Mi udaramo na naše neprijatelje prije nego nam oni ponovno mogu zadati udarac. ... U potjeri smo za teroristima al-Qaide, gdje god se oni još uvijek skrivaju, od Pakistana do Filipina, pa do roga Afrike, i u tom dobro napredujemo," rekao je.

Pobjeda nad terorizmom ostvarit će se trajnim naporom globalne koalicije. Sjedinjene Države ostaju predane poduzimanju ofenzive, zaustavljanju terorista, te stvaranju međunarodnog okružja koje ne bi bilo gostoljubivo za terorizam

XS
SM
MD
LG