Linkovi

46. jazz festival u Montereyu (22/9/03) - 2003-09-21


Ovaj se vikend u Montereyu, u Kaliforniji održao tradicionalni jazz festival. 46. po redu, monterejski festival je fešta za glazbene sladokusce – jazz okupljanje s najdužim kontinuitetom na svijetu.

No, u Montereju se ovaj vikend nije čuo samo jazz – bilo je tu i bluesa, soula, zydeca…, a nastupili su i najbolji srednjoškolski i sveučilišni jazz bandovi.

Gitarist Ralph Towner predstavio je ovogodišnji rad koji je naručila uprava monterejskog festivala. Pratio ga je dobitnik Grammya, vibrafonist Gary Burton.

Festival se održao na prostoru monterejškog velesajma, gdje je bilo podignuto sedam pozornica, a nastupilo je više od 500 glazbenika. Najveća imena nastupila su na pozornici koja nosi ime osnivača festivala – Jimmya Lyonsa. Među njima bili su gitarist John McLaughlin, trio Michel Camilo, Eddie Palmieri; jazz ansambl srednje škole Berkely, Crusadersi, The Preservation Hall Jazz Band, Buckwheat Zydeco, The Neville Brothers….

Kvartet Herbia Hancocka, trubač Dave Douglas i vokalistica Nenna Freelon nastupili su u završnici festivala, na grand finalu. Na 46.tom godišnjem monterejskom festivalu jazza održavane su i brojne panel diskusije, jazz klinike, izložbe fotografija, a pretpremijerno je prikazan dokumentarni film Martina Scorsesea "The Blues".

XS
SM
MD
LG