Linkovi

Berlin: Počinje summit o Iraku (20/9/03) - 2003-09-20


Čelnici Britanije, Francuske i Njemačke danas će u Berlinu razgovarati o upravljanju poslijeratnim Irakom i o europskom gospodarstvu. Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder inzistiraju da Ujedinjeni narodi moraju igrati ključnu ulogu u obnovi Iraka. Prema njihovim riječima, u Iraku se treba što prije uspostaviti samouprava. Međutim, britanski premijer Tony Blair dijeli skepsu Washingtona o brzom prijenosu vlasti na novu iračku vladu.

Trojica europskih čelnika trebala bi, kako se očekuje, razgovarati i o novom francusko-njemačkom prijedlogu za jačanje europskog gospodarskog rasta. Tim se planom predviđa veće investiranje u telekomunikacije i obnovljive izvore energije, no ne zna se koliko će plan koštati, niti tko će ga platiti.

U međuvremenu, diplomati kažu da glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan želi da Vijeće sigurnosti dobije mandat, u kojem će se precizirati uloga svjetske organizacije u Iraku prije nego što ponovno uputi osoblje UN-a u Bagdad.

XS
SM
MD
LG