Linkovi

Granić: Vlada zna preko koga Gotovina kontaktira s obitelji (20/9/03) - 2003-09-20


Potpredsjednik Vlade Goran Granić potvrdio je sinoć da je Vlada utvrdila identitet osobe preko koje obitelj kontaktira s odbjeglim generalom Antom Gotovinom.

Tajnistvo Haaškog Tribunala hrvatska je Vlada obavijestila da je utvrdila identitet osobe preko koje obitelj kontaktira s generalom Antom Gotovinom, koji je u bijegu od srpnja 2001, nakon što je u Den Haagu protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine. Potpredsjednik Vlade Goran Granić sinoć je to potvrdio državnoj televiziji, odbijajući iznositi pojedinosti. Rekao je samo da se radi o talijanskom državljaninu i da je Vlada do saznanja s kojima je upozanala Tribunal došla "temeljem obavještajnog rada".

Potpredsjednik Vlade tako je potvrdio informacije "Vjesnika" koji u današnjem broju objavljuje dijelove dokumenta kojeg je, tvrde, Vlada u srijedu pod oznakom "povjerljivo" poslala u Den Haag.

List navodi da je Talijan preko kojeg obitelj održava kontakt s Gotovinom njegov prijatelj koji mu je u lipnju 2001. omogućio da brodom pobjegne iz Hrvatske. Vjesnik piše i da je Vlada pismom Tribunal obavijestila koje je korake poduzela da pronađe Gotovinu te objasnila zašto ga ne može uhititi.

Iz vlade je ranije najavljeno, ali nije precizirano kada će u Den Haag poslati drugi službeni izvještaj s obrazloženjem da Gotovinu ne mogu uhititi, jer se ne nalazi u Hrvatskoj, kako tvrdi glavna tuziteljica Carla Del Ponte. Prema Vladinim informacijama, Gotovina se već duže vrijeme nalazi u EU.

XS
SM
MD
LG