Linkovi

Blair, Chirac i Schroeder za vodeću ulogu UN-a u Iraku (21/9/03) - 2003-09-20


čelnici Britanije, Francuske i Njemačke pozvali su na summitu u Berlinu na što brži prijenos vlasti u Iraku, te na davanje ključne uloge u obnovi Ujedinjenim narodima. Ipak, britanski premijer Tony Blair, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder priznali su da razlike u stajalištima o Iraku još uvijek postoje.

Trojica su državnika također pozvala zemlje članice Europske unije da sastave prijedlog ustava Unije, te su pozvali sve Europljane da ojačaju regionalnu obranu.

Kancelar Schroeder, koji je bio domaćin summita u Berlinu, izjavio je da Europa mora ojačati svoje vojne kapacitete. Njemački je čelnik, međutim, naglasio da bi ti kapaciteti trebali dopunjavati NATO savez, a ne služiti kao njegova konkurencija. Kancelar Schroeder je govorio o pitanju koje se postavilo ranije ove godine, kada je, zajedno s čelnicima Francuske, Belgije i Luksemburga, pozvao na osnivanje zasebnog europskog vojnog stožera u Bruxellesu.

Britanski premijer Tony Blair nije bio pozvan na taj prethodni sastanak, u trenutku kada su neslaganja oko pokretanja rata protiv Iraka duboko podijelila Europljane. Međutim, jučer u Berlinu, gospodin Schroeder, gospodin Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac, koji su se sastali po prvi puta od iračkog rata, željeli su istaknuti da ima područja u kojima se slalžu, pogotovo onih kada se radi o budućnosti Europske unije. Dok se Unija priprema prihvatiti deset novih članica u svibnju sljedeće godine, europski su čelnici na berlinskom summitu naglasili da se članice Unije moraju držati obećanja o ekonomskim reformama i fiskalnoj disciplini.

Francuski predsjednik Chirac kazao je da bi glavni instrument fiskalne discipline u Europskoj uniji – pravilo da europske zemlje moraju održavati svoje proračunske deficite na razini manjoj od tri posto – trebao odražavati i važna unutarnja pitanja svake zemlje. I Njemačka i Francuska prekršile su pravilo o ograničenju proračunskog manjka, i ponovno to čine i ove godine. Posebni summiti glavnih europskih čelnika održavani su i ranije. Manje zemlje Europske unije nisu uvijek zbog toga posebno zadovoljne. No, britanski premijer Blair kazao je da su takve manje diskusije potrebne za uspjeh Unije, koja se nalazi u fazi proširenja.

"Važno je shvatiti da će Europa od 25 članica, podrazumijevati novi oblik funkcioniranja, kroz koji ćemo moći rješavati eventualna razilaženja. Morat ćemo pokazati da postižemo rezultate na nizu polja – od ekonomskog rasta, zaštite okoliša i otvaranja novih radnih mjesta pa do zajedničke europske obrane. Zato ima smisla održavati ovakve sastanke," kazao je gospodin Blair.

XS
SM
MD
LG