Linkovi

Bivši irački ministar obrane predao se američkim snagama (19/9/03) - 2003-09-19


Bivši ministar obrane u režimu Saddama Husseina, general Sultan Hashim Ahmad predao se američkim snagama u Iraku. General Ahmad bio je na 27. mjestu američkog popisa iračkih dužnosnika za kojima je raspisana tjeralica.

Za to vrijeme novi napadi na amertičke vojnike i nove žrtve medju njima - trojica vojnika su ubijena, a dvojica su ranjena u sinoćnjoj zasjedi u blizini Tikrita, rodnog grada Saddama Husseina. U trenutku napada vojnici iz Četvrte pješačke divizije tražili su lokaciju s koje se američke snage napadaju ručnim raketnim bacačima.

U međuvremenu, objavljeno je da će se predsjednik Bush i francuski predsjednik Jacques Chirac sastati u New Yorku u utorak kako bi pokušali rješiti razilaženja oko Iraka. Dvojica čelnika sastat će se tijekom održavanja sastanka Glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

U međuvremenu, ugledni demokratski senator Ted Kennedy optužio je Bushovu administraciju da je iskrivila i porešno interpretirala razloge za pokretanje rata protiv Iraka. U intervjuu za izvještajnu agenciju Associated Press, gospodin Kennedy je rekao da irački diktator Saddam Hussein nije predstavljao neposrednu prijetnju Sjedinjenim Državama te je rekao da je argumentacija Bushove administracije bila prijevara kojom se željelo pojačati političku podršku Republikanske stranke. Senator Kennedy je rekao da je trenutna američka politiku u Iraku prepuštena slučaju te se upitao koliko se američkog novca troši u toj zemlji. Bijela kuća odbila je komentirati izjave gospodina Kennedya.

XS
SM
MD
LG