Linkovi

Wesley Clark - najjači demokratski kandidat ili samo zanimljivo lice? (19/9/03) - 2003-09-19


Bitka za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke ovog je tjedna postala mnogo neizvjesnija, nakon što se u predizbornu utrku uključio umirovljeni general Wesley Clark. General Clark postao je deseti aspirant za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Od Georgea Washingtona do Ulyssesa Granta i Dwighta Eisenhowera, Amerikanci su oduvijek pokazivali spremnost da popularne generale uzdignu u predsjednike. Od 42 predsjednika u američkoj povijesti, čak dvanaest ih je prije dolaska u Bijelu kuću steklo čin generala. Sada se za tako nešto sprema i umirovljeni general Welsey Clark. General Clark završio je vojnu akademiju u West Pointu kao prvi u svojoj klasi, a kasnije se istaknuo kao glavni zapovjednik NATO-vih snaga tijekom operacija na Kosovu 1999. U svojoj predizbornoj kampanji namjerava iskoristiti svoju impresivnu vojnu karijeru, te obećava biračima da će raditi na otvaranju novih radnih mjesta, te da će Sjedinjenim Državama povratiti izgubljeni ugled u inozemstvu.

"Ovo su povijesna vremena. Vodit ćemo kampanju koja će ih biti dostojna. Naša kampanja bit će usmjerena na pokretanje zemlje naprijed, a ne njeno vraćanje unazad. Američkom narodu govorit ćemo istinu, jer u ovo doba velikih povijesnih izazova, američki narod zaslužuje čuti istinu," rekao je.

Drugih devet demokrata koji su se kandidirali za predsjednika, kao i brojni politički stručnjaci, pokušavaju ocijeniti kako će kandidatura generala Clarka utjecati na predizbornu kampanju. Evo što o tome kaže politički stručnjak Stuart Rothenberg iz Washingtona.

"On je predizbornu utrku učinio neizvjesnijom, jer privlači veliku pažnju javnosti. On je novo, zanimljivo lice među kandidatima. Za sada još nije jasno hoće li postati jedan od najjačih kandidata, ili ne," kaže gospodin Rothenberg.

Pristaše generala Clarka opisuju ga kao demokratskog kandidata koji bi mogao najozbiljnije ugroziti predsjednika Busha na dolazećim izborima upravo tamo gdje je predsjednik najjači – na pitanjima nacionalne sigurnosti i vanjske politike. Ipak, ima i onih koji ukazuju da je njegova snažna ličnost dovela generala Clarka u sukob s vojnim i civilnim dužnosnicima, zbog čega se morao povući s dužnosti zapovjednika NATO snaga. General Clark ušao je u predizbornu utrku relativno kasno, što znači da čim prije treba prikupiti što više sredstava za svoju kampanju i organizirati svoj izborni stožer za prve stranačke izbore. Do sada je već oštro kritizirao vojnu strategiju administracije u Iraku, a pogotovo američke aktivnosti u poslijeratnom razdoblju. Demokrati vjeruju da su loše gospodarsko stanje i problemi u Iraku u posljednjih nekoliko tjedana oslabili poziciju predsjednika Busha. Povjesničar Allan Lichtman sa sveučilišta American izjavio je da to će dodatno intenzivirati utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju.

"Popularnost predsjednika Busha pada. Prema najnovijim anketama, predsjednika podržava 52 posto Amerikanaca - koliko ga je podržavalo i prije terorističkih napada na New York i Washington. Onih koji žele da osvoji još jedan mandat ima manje od 50 posto," smatra profesor Lichtman.

Međutim, jedna druga anketa pokazuje da bi predsjednik Bush na izborima sljedeće godine ipak lako pobijedio bilo kojeg demokratskog kandidata. To pokazuje da predsjednik ipak ima "zalihu" popularnosti, koju je zaradio svojim postupcima nakon terorističkih napada na New York i Washington, te u ratu protiv terorizma. Analitičar Stuart Rothenberg kaže da će na predizbornu utrku najviše utjecati stavovi javnosti o ekonomskoj situaciji, te o stanju u Iraku.

"Trebat će vidjeti u kakvom će stanju biti gospodarstvo i Irak za šest do osam mjeseci. Hoćemo li u Iraku uspjeti angažirati i druge zemlje? Ukoliko se to dogodi, predsjednik će se naći u dobroj poziciji. No, ukoliko gospodarstvo bude slabo, a rat u Iraku bude išao loše, predsjednik bi se mogao naći u nevolji," kaže gospodin Rothenberg.

Čak i kandidati koji su se, poput generala Clarka, u predizbornu utrku uključili kasno, još uvijek imaju vremena zadobiti podršku glasača. Demokrati će početi proces biranja svojeg predsjedničkog kandidata stranačkim izborima u Iowi i New Hampshireu u siječnju sljedeće godine

XS
SM
MD
LG