Linkovi

Na popisu 400 najbogatijih Amerikanaca nema većih promjena (20/9/03) - 2003-09-19


Upravo objavljen popis časopisa Forbes s 400 najbogatijih Amerikanaca, pokazuje da nakon dvije godine opet vrijedi vrlo rašireno vjerovanje – bogati postaju bogatiji. Naime u protekle dvije godine ukupno bogatstvo najbogatijih nije se povećavalo. Na novom popisu, pogotovo na samom vrhu nema mnogo iznenađenja, a na prvom mjestu nalazi se ista osoba već cijelo desetljeće.

Riječ je naravno o većinskom vlasniku i direktoru korporacije Microsoft Billu Gatesu. Međutim, njegovo današnje bogatstvo od "samo" 46 milijardi dolara skoro je upola manje negoli je bilo 1999. godine, ali je ipak za cijele tri milijarde veće negoli je bilo prošle godine. Ono što priređivači popisa 400 primjećuju jest da je 48-godišnji Gates značajno "diversificirao" svoj portfolio, tako da sad uključuje praktički svaki sektor industrije, od telekomunikacija do kanadske željeznice, a ima značajniji vlasnički udio i u kompaniji Cox Communications, koja osigurava usluge kablovske televizije i pristupa Internetu.

Kad se govori o najbogatijem čovjeku, ne samo u Americi, nego i u svijetu treba reći da je on povećao znakovito i svoju filantropsku aktivnost, posebice na polju borbe protiv polia i AIDS-a. Zaklada Bill i Melinda Gates dodijeljuje godišnje preko milijarde dolara za različite dobrotvorne akcije. A, kao što smo ovaj tjedan vidjeli dodijelili su i 51 milijun dolara školskom sustavu grada New Yorka za poboljšanje kvalitete srednjoškolskog obrazovanja. Melinda i Bill Gates žive sa svoje troje djece na jezeru Washington u blizini Seattlea u kući čija se vrijednost procijenjuje na 53 milijuna dolara.

Na drugom mjestu godinama se nalazi sada 73-godišnji investitor Waren Buffet s 36 milijardi dolara i koji sustavno smanjuje razliku koja ga dijeli od Gates. Dok je Bill Gates u doba svog najvećeg bogastva 1999. godine imao oko 85 milijardi dolara, Warren Buffet bio je težak 31. milijardu i nalazio se na trećem mjestu popisa 400. Gospodin Buffet ima značajni vlasnički udio u korporaciji American Express.

Poznato je da Microsoft nije stvorio samo jednog milijardera, tako da se na trećem mjestu Forbesova popisa nalazi jedan od suosnivača ovog softverskog diva Paul Allen. Za treće mjesto bilo mu je dovoljno 22 milijarde dolara, od kojih pet još uvijek drži u dionicama Microsofta. Kao i njegov biši kolega Bill Gates, Paul Allen je diversificirao svoj portfolio, a vrlo je aktivan i na filantropskom planu. Između ostalog vlasnik je Muzeja Jimmyja Hendrixa u Seattleu. U vrijeme Gatesova najvećeg bogastva 1999. Paul Allen je "bio težak" 30 milijardi i našao se odmah iza njega na popisu 400 najbogatijih. Pedeset mu je godina i nije oženjen.

Od četvrtog mjesta pa do osmog nalazi se pet nasljednika Sama Waltona, osnivača najvećeg svjetskog lanca robnih kuća Wal Mart. Svaki od njih procijenjen je na 20 milijardi i petsto milijuna dolara. Da je prvobitni vlasnik živ i da je sačuvao vlasništvo Wal Marta u svojim rukama, bio bi više od dvostruko bogatiji od Bila Gatesa. Među petoricom Waltonovih nalazi se njegova udovica i četvero djece. Zajedno su vlasnici oko 38 posto korporacije, ali ne sudjeluju u njenom upravljanju. Obitelj Walton prošle je godine dodijelila oko 750 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe.

Na devetom mjestu najbogatijih Amerikanaca nalazi se 58-godišnji direktor softwerske kompanije Oracle - Larry Ellison s 18 milijardi dolara. Godine 2000. njegovo je bogatstvo bilo procijenjeno na čak 58 milijardi. Prošle se godine upustio u prilično neizvjesnu bitku s drugim vlasnicima korporacije oko preuzimanja tvrtke PeopleSoft, koja još traje i čiji je ishod prilično neizvjestan, ali bi mogao bitno utjecati na bogatstvo gospodina Ellisona. Jedan od uspješnijih poteza koje je Larry Elison učinio tijekom prošle godine bilo je strateško partrnerstvo s kompanijom Sun Microsystems.

Na desetom mjestu Forbesova popisa nalazi se Michael Dell većinski vlasnik kompanije Dell Computers s 13 milijardi dolara. Ovaj Teksašanin dominira i dalje tržištem računala u Sjedinjenim Državama, a svoju kompaniju učinio je najvećim opskrbljivačem osobnih računala na svijetu. Kompanija je tijekom prošle godine smanjila troškove poslovanja, što je dovelo do povećanja prihoda za čak 31 posto. Kompaniju je osnovao 1984. godine, a u početku je računala prodavao iz svoje studentske sobe.

Da bi se netko kvalificirao na ulazak na ovogodišnji popis Forbes 400, trebao je imati najmanje 600 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG