Linkovi

Bush: Nema dokaza o vezi između Sadama Husseina i napada od 11. rujna (18/9/03) - 2003-09-18


Predsjednik Bush izjavio je da nema dokaza o izravnoj povezanosti između Saddama Husseina i terorističkih napada na New York i Washington. Predsjednik je naglasio da je Saddam ipak održavao veze s terorističkim organizacijama.

Predsjednik je kazao da su oduvijek brinule Saddamove veze s teroristima, no dodao je da nema dokaza da je bio povezan s napadima na New York i Washington.

"Nemamo nikakvih dokaza da je Saddam Hussein na bilo koji način sudjelovao u napadima od 11. rujna," rekao je.

Predsjedniku su novinari postavili pitanje o ovoj temi zbog nejasnoće oko nedavne izjave dopredsjednika Dicka Cheneya. Tijekom gostovanja na televiziji u nedjelju, dopredsjednik je kazao kako ga ne bi čudilo da Amerikanci vjeruju da je Saddam bio izravno povezan s napadima, istaknuvši da je tijekom devedesetih održavao kontakte s al-Qaidom. Predsjednik Bush je rekao da je dopredsjednik želio prenijeti jednostavnu poruku.

"Nema sumnje da je Saddam održavao veze s al-Qaidom," rekao je predsjednik.

Kritičari optužuju Bijelu kuću da je pokušala manipulirati podacima kako bi Amerikanci dobili dojam da je svrgnuti irački čelnik na neki način sudjelovao u napadima od 11. rujna. Kritičari posebno ukazuju na nedavnu anketu "Washington Posta", koja je ukazala da 69 posto ispitanika vjeruje da je takva veza postojala. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da administracija nije nikada zavaravala javnost. Prema njegovim riječima, napadi od 11. rujna pokazali su da se treba obračunati s prijetnjom koju terorizam predstavlja za Srednji istok i cijeli svijet. Gospodin McClellan je dodao da se o Iraku uvijek razgovaralo u tom kontekstu.

"Jedna od najopasnijih novih prijetnji s kojom smo sučeljeni u svijetu nakon napada od 11. rujna jest veza između izopćenih režima koji imaju oružje za masovno uništavanje i terorista. Strašni napadi na New York i Washington jasno su pokazali važnost suprotstavljanja tim prijetnjama," kazao je.

Administracija predsjednika Busha priprema se uputiti Kongresu zahtjev za izvanredno izdvajanje 87 milijardi dolara za operacije u Iraku i obnovu te zemlje.

XS
SM
MD
LG