Linkovi

Uragan Isabel sve bliže američkoj Istočnoj obali (18/9/03) - 2003-09-18


Stotine tisuća stanovnika Istočne obale Sjedinjenih Država evakuiraju se pred dolazak uragana Isabel. Obalu savezne države Sjeverne Karoline već su pogodili jaki vjetar i visoki valovi. Za područje od Južne Karoline do New Jerseya izdana su upozorenja o opanosti od uragana i tropskih oluja. U pojasu kojim Isabel treba proći živi gotovo 50 milijuna ljudi. Meterolozi upozoravaju da pojedina mjesta mogu očekivati vjetrove do 180 kilometara na sat.

Vjeruje se da će ovaj uragan pogoditi priobalne dijelove Sjeverne Karoline danas, te da će zatim krenuti sjeverno prema Pennsylvaniji. Američki Centar za praćenje uragana svrstao je Isabel u uragane druge kategorije. No, meterolozi upozoravaju da pojedina mjesta mogu očekivati vjetrove do 180 kilometara na sat i do 25 centimetara kiše po kvadratnom metru. U saveznim državama Maryland i Virginija, te u Washingtonu proglašeno je izvanredno stanje. U Washingtonu će danas ujutro podzemna željeznica i autobusna mreža privremeno prestati s radom.

Predsjednik Bush otkazao je većinu svojih današnjih obveza, osim sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom. Predsjednik će ostati u Camp Davidu dok Isabel ne prođe ovim područjem.

XS
SM
MD
LG