Linkovi

Powell u Halabdji (18/9/03) - 2003-09-18


Prije petnaest godina, bivši irački diktator Saddam Hussein počinio je jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti. 16. ožujka 1988, Saddam je naredio svojim vojnim snagama da upotrijebe kemijsko oružje protiv civila u Halabdji, kurdskom mjestu na sjeveru Iraka. Televizijski su snimci pokazali da je tom prilikom ubijeno oko pet tisuća ljudi. Neke od žrtava umrle su u tihom zagrljaju. Žene su grlile svoje bebe, a očevi su uzalud pokušavali zaštititi svoju malu djecu.

Uz sve koji su ubijeni, oko deset tisuća stanovnika Halabdje razvilo je zdravstvene probleme zbog napada kemijskim oružjem. Liječnici kažu da ti problemi uključuju neurološke i poremećaje disanja, sljepoću, bolesti kože koje su dovele do raka, neuobičajeno visok postotak obolijevanja od leukemije među djecom, te trudnoće koje su završavale pobačajem ili su žene rađale djecu s urođenim manama.

15. rujna, američki državni tajnik Colin Powell posjetio je Halabdju i razgovarao s iračkim Kurdima i drugim Iračanima na mjestu na kojem se nalazi spomenik žrtavama kemijskog napada. "Što vam mogu reći?" rekao je gospodin Powell. "Ne mogu vam reći da su majke, koje su se gušile, umrle grleći svoju djecu, koja su se gušila. To već znate. Ne mogu vam reći da je Sadam Husein bio tiranin i ubojica. To već znate. Ne mogu vam reći da je svijet trebao reagirati brže. To već znate. Ne mogu vam reći ništa o patnjama onih koji su otrovani, ali su ipak preživjeli. To već znate."

"No, mogu vam reći," rekao je državni tajnik Powell, "da se ono što se dogodilo u Halabdji 1988. neće dogoditi više nikada."

Irački general, koji je zapovijedao tim napadom kemijskim oružjem, Ali Hassan al-Majid, nalazi se u zatvoru. Majid, poznat kao "Kemijski Ali" ostat će iza rešetaka, sve dok irački sud ne odluči o njegovoj sudbini," rekao je gospodin Powell. Što se Sadama tiče, kazao je državni tajnik, "on je u bijegu i skriva se. I dalje će bježati i skrivati se sve dok ga ne uhvatimo ili dok ne umre. Osim toga, sustav koji je izrodio ljude poput njega, sustav državnih udara, zavjera i ubojica, potpuno je uništen i neće se nikada vratiti."

Državni tajnik Powell izjavio je da je "sa Saddamom Husseinom gotovo."

"S tim groznim režimom je gotovo. Ta prijetnja regiji je uklonjena. Iz toga će se izroditi novi demokratski Irak," kazao je.

Za izgradnju slobodnog Iraka trebat će "mnogo rada, sredstava i dobre volje," rekao je državni tajnik Powell. No, "to će se dogoditi".

XS
SM
MD
LG