Linkovi

Ofenziva protiv terorizma (19/9/03) - 2003-09-18


Teroristički napadi od 11. rujna 2001. bili su objava rata Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, kao i ideji civiliziranog društva. Za terorizam nema opravdanja. "U ratu protiv terora možemo pobijediti," rekao je predsjednik Bush, "jedino ako ostanemo u ofenzivi."

"Iznio sam doktrinu, prema kojoj su oni koji pružaju utočište teroristima, hrane ih i sakrivaju, jednako krivi kao i sami teroristi. Ukoliko financirate teroriste, smatrat ćemo vas krivim i morat ćete položiti račune. Talibani su na vlastitoj koži otkrili što mislimo o teroristima. Saddamu Husseinu postavili smo ultimatum. Rekli smo mu da se mora riješiti oružja za masovno uništavanje. On je ignorirao ne samo Sjedinjene Države, već i cijeli svijet. Njegov režim više ne postoji. Jedno je jasno – niti jedna teroristička organizacije nikada neće dobiti oružje za masovno uništavanje od Sadama Huseina," rekao je predsjednik Bush.

Uspjeh u globalnom ratu protiv terorizma traži ujedinjeni front. Na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda br. 1373, članice svjetske organizacije obvezale su se teroristima uskratiti utočište, te financijsku i druge oblike pomoći.

U okviru globalnih napora na borbi protiv terorizma, više od 163 zemlje svijeta izdale su uredbe o zamrzavanju više od 130 milijuna dolara sredstava dovedenih u vezu s terorističkim aktivnostima. Gotovo dvije trećine vođa, operativaca i glavnih suradnika al-Qaide ubijeno je, ili uhvaćeno. U preko stotinu zemalja svijeta pritvoreno je više od tri tisuće suradnika al-Qaide.

Pakistanske su vlasti uhitile više od pet stotina osumnjičenih operativaca talibana i al-Qaide. U Singapuru, Italiji i drugim zemljama policija razbija terorističke ćelije. Vlasti u Maleziji, Indoneziji, na Filipinima i u Hong Kongu uhitile su desetke terorističkih vođa povezanih s al-Qaidom. Ukoliko svijet ostane odlučan i snažan, rekao je predsjednik Bush, "ovo neće biti doba terora, već doba slobode."

XS
SM
MD
LG